Microsoft Ignite i Orlando

27 februari, 2020

I vintras åkte jag och Stefan till Microsofts årliga IT konferens Ignite, vilken hölls i Orlando, Florida. Ignite är en av de riktigt stora konferenserna i branschen, med över 30 000 deltagare, 1500 sessioner att välja på och hundratals montrar i utställningen så är det omöjligt att täcka allt under de fem dagarna som eventet pågår.

Bara att anlända till Orange County Conference center för första gången kan vara lite överväldigande, anläggningen är riktigt stor, det tar lätt 20 minuter att gå från ena ändan till andra.

Mitt fokus under veckan var att försöka hitta de stora riktningarna som Microsoft och branschen rör sig i. Här är tre av de riktningar jag identifierat.

Moln

Kanske inte helt förvånande så ligger Microsofts fokus helt och hållet på deras molntjänster. Om någon missat det så är Microsoft inte längre huvudsakligen en mjukvaruleverantör utan en Molnleverantör. Microsoft har tre Moln som de erbjuder tjänster ur.

  • Azure
  • Office 365
  • Dynamics 365

Azure är deras IaaS och PaaS tjänster medan Office 365 och Dynamics 365 är SaaS dvs. kompletta mjukvaror avsedda att användas direkt av slutanvändare.

Office 365 har varit en stor framgång för Microsoft i Sverige och detta har medfört att många Office 365 kunder väljer Azure när de vill fortsätta med IaaS/PaaS tjänster. Min känsla är att detta lett till att Azure har lyckats bättre i Sverige än globalt i konkurrensen med den globala marknadsledaren AWS.

Ett tecken på att Microsoft vill styra mot molntjänsterna är hur de hanterar ”End of Life” för sina produkter. Windows Server 2008 och SQL Server 2008 gick nyligen End of Life (2020-01-14 respektive 2019-07-09 upphörde ”Extended Support) om man inte kör dem i Azure, då fortsätter nämligen Microsoft att supportera dem i ytterligare tre år.

PaaS

En annan inriktning som känns tydlig inom Azure är att stort fokus läggs på PaaS tjänsterna. Fördelen för dig som konsument av tjänsterna är tydlig, du är ansvarig för en mindre del av stacken och Microsoft tar ett större ansvar. Detta gäller delar som tex Windows, IIS och PHP där du inte längre behöver uppdatera och ansvara för dessa komponenter. Vad som inte är lika tydligt är att du delvis förlorar kontrollen över plattformen, du bestämmer inte längre själv vilka uppdateringar och versioner som används eller när dessa skall läggas på. Det är inte heller helt säkert att du kan komma åt just den där Apache inställningen som just din applikation behöver för att prestera optimalt.

Själva har vi gjort en del tester med WordPress och vi kunde inte få den att prestera lika bra i Azures ”Web App” tjänst som om vi körde den på en egen VM i Azure. På Ignite fick Stefan kontakt med en specialist på ”Web App för Linux” som förklarade att det fortfarande fanns saker i dessa som inte var färdigoptimerade och att just Word Press som tydligen är ganska beroende av filprestanda och därför inte ännu lämpar sig för Web App.

Ett annat spår Microsoft har är att istället för att ha dedikerade VM;ar att köra din applikation på kan du förpacka den i en container och sedan använda Azure Kubernetes Services för att köra den. Detta kan möjligen vara en gyllene medelväg idag, där du behåller större kontroll men fortfarande slipper ta ansvar för operativsystemen på servrarna.

Min bedömning är att man idag behöver både prova och läsa på en hel del innan man lägger sina affärskritiska applikationer i dessa tjänster men att det mycket väl kan vara värt insatsen då man får ut mer värde av molntjänsterna.

Jag skulle rekommendera att du fortsätter använda dedikerade servrar, men låt oss på Tripnet ta ansvar för underhåll och drift. Välj det som passar dig bäst, Azure, Tripnets Cloud eller på helt egna lösningar för att bibehålla full flexibilitet utan att behöva göra allt jobb själv.

Multicloud

Den tredje spaningen jag tog med mig hem är konceptet ”Multicloud”. Microsoft verkar ha kommit till slutsatsen att många av deras kunder kommer att använda tjänster ifrån flera molnleverantörer och börjar därför anpassa sig efter denna verklighet. Ett av de tydligaste exemplen på detta var lanseringen av produkten Azure Arc. Arc är en lösning för att hantera molnresurser och det nya är att den inte är begränsad till Azure och lokala molnlösningar utan även hanterar konkurrerande molnlösningar som AWS och Google.

Vad jag kan förstå så har både branschen och Microsoft kommit till slutsatsen att en leverantör inte kan vara bäst på allt och att de kunder som väjer en molnstrategi baserad på ”best of breed” kommer att konsumera tjänster från flera leverantörer. Här är de styrkor jag tycker mig se hos de olika molnleverantörerna.

  • Microsoft har ofta en etablerad kundrelation, antingen genom licensavtal eller på senare tid genom Office 365. Att Azure verkar ha ett litet försprång när det gäller att köra Microsofts egna mjukvaror som Windows och SQL Server känns sannolikt.
  • Amazon känns som de har blivit utvecklarnas favorit genom att erbjuda ett stort utbud av verktyg och tjänster som gör deras liv enklare.
  • Googles styrkor ser ut att ligga på Big Data och AI.
  • IBM verkar ha karvat ut en nich för sig själva där de erbjuder dedikerad hårdvara utan virtualisering på ett liknande sätt som man kan köpa VM;ar av de andra.

Slutord

Jag tänkte avsluta med en sak som dök upp många gånger under konferensen och som det går att agera på nu och det är MFA eller multi-factor authentication.

Microsoft säger att baserat på deras studier är det 99,9% mindre sannolikt att ditt konto blir äventyrat om du använder MFA.

Att det sedan är enkelt att både implementera och använda i Microsofts molntjänster gör att det inte är något att vänta på, onödigt att behöva anmäla en personuppgiftsincident till datainspektionen bara för att ett lösenord kommit på vift.

Microsoft anser dessutom att vi snart kommer att sluta använda lösenord och att du kommer att vara väl förberedd för att ta det steget om du använder MFA idag. Som svensk blir man ju lite stolt när Microsoft pratar om att det kommer vara det svenska företaget Yubico;s kommande produkt ”YubiKey Bio” som kommer att göra lösenordslöst möjligt.

Jag ser fram emot att dela med mig mer av våra insikter från besöket och efterföljande erfarenheter, kanske ses vi på någon av årets kunskapsfrukostar? Oavsett är du varmt välkommen att höra av dig om det finns något som vi kan hjälpa dig och ditt företag med.

Martin Dohmen

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...