En kväll med fokus på Afrika

14 augusti, 2014

I början av året berättade Sven och Linda från MamaZebra-fonden mycket glada att de skulle få hit en grupp massajer under våren. Vilken chans för oss att få träffa våra massajvänner igen! Och dessutom låta våra svenska och afrikanska vänner lära känna varandra lite grann!

En oförglömlig afton på Universeum

Ulf tog tag i arrangemanget och resultatet blev en oförglömlig eftermiddag och kväll på Universeum. Här är en liten sammanfattning av dagen.

Strax efter lunch kom Sven och Linda och alla massajerna till Tripnet för att promenera gemensamt till Universeum. Vi tog en snabb promenad genom kontoret för att de skulle få se hur det ser ut där vi jobbar. Gissa om kunderna som satt i möte i konferensrummet gjorde stora ögon när det passerade fem massajer i traditionella kläder i korridoren utanför…

På Universeum möttes vi av djurskötaren Mehdi, som med stort engagemang visade oss runt. Hans intresse för massajernas kunskaper om Afrikas vilda djur gjorde att det blev ett mycket intressant kunskapsutbyte.

IMG_1076IMG_0988IMG_1028IMG_0933IMG_0995IMG_0944IMG_1249IMG_1013

Kontrasten mellan ny teknik och gamla traditioner

Det var många av de andra besökarna på Universeum som gjorde stora ögon när massajerna kom gående. Och man kan inte annat än le när en massaj i fullständigt traditionella kläder tar fram en smartphone för att ta en bild av någonting spännande. Kontrasten mellan nytt och gammalt, afrikanskt och västerländskt kan nästan inte bli tydligare än så.
IMG_1043IMG_1002

En snabb fika på Universeums Café hann vi med innan det blev dags att gå till föreläsningssalen och ta emot våra svenska vänner.

Fondens arbete i Masai Mara

I Universalen berättade Sven och Linda dels sin egen fantastiska historia, dels om fonden och fondens arbete i Masai Mara, men mest, förstås, om massajerna och de vilda djuren. Allt illustrerat med deras egna fantastiska filmer.

IMG_1112IMG_1104

Sedan gick vi upp på Universeums takterrass och åt en Afrika-inspirerad grillbuffé. Alla fick chansen att prata med massajerna, köpa något hantverk eller vackert smycke.
IMG_1122IMG_1142

Eftersom vädret inte riktigt var på vår sida denna gång så avslutades kvällen inne i akvariehallen. Massajerna sjöng och dansade traditionella sånger och danser.
IMG_1177IMG_1156IMG_5590IMG_1165

Kemimia berättade lite om vad man kan förvänta sig i form av natur och gästvänlighet om man hälsar på i Masai Mara. Schola berättade en del om kvinnornas tillvaro i massajkulturen, medan Doctor Jackson berättade en del spännande historier från arbetet på hans lilla klinik.

IMG_1205IMG_1207IMG_1224_2

Det var en mycket lyckad dag och kväll, med både kära återseenden och många nya spännande möten.

Inspiration att uppleva det vilda Afrika och knutna vänskapsband

Kanske är det några av våra svenska vänner som har fått inspiration att göra som Ulf och jag har gjort, och åka ner och se med egna ögon. Uppleva det vilda Afrika, följa fondens arbete och framför allt lära känna massajerna. Kanske har våra massajvänner fått nya intryck att dela med sig av när de kommer hem. En hel del nya vänskapsband har i alla fall skapats.

Ps. Tripnet har sponsrat MamaZebra-fonden på många olika sätt ända sedan starten. Tripnet är sedan en tid också partner med Universeum. Ds.

Ps2. Några dagar efter att massajerna varit hos oss åkte de upp till Lappland för att möta samerna och deras kultur. Ett fantastiskt äventyr som jag hade förmånen att få följa med på. Lägger med några bilder därifrån också här. Ds2.

IMG_1643IMG_2076

 

IMG_1449
Uffe Zetterlund, Service desk