6 spännande tekniker från VMworld.

9 december, 2015

Vi har lämnat soliga Barcelona bakom oss och är åter på hemmaplan. Vi har njutit av god mat, härligt sällskap och det lättsamma livet i den vimlande världsmetropolen. Vi har förstås också tagit vara på den kunskap vi samlat på oss under VMworld! Vi har identifierat 6 tekniker som vi tycker är klart intressanta. Håll till godo!

1, Hyper Converged – en paketlösning för virtualisering av servrar

Hyper Converged är en allt-i-ett-lösning för virtualisering som innehåller CPU, minne och disk. Allt är installerat, testat och klart och levereras i ett enda paket. Fördelen för dig som kund är att du får en lösning som är testad, enkel att sätta upp och som inte kräver någon in-house-kompetens. Du kan välja mellan olika storlekar för att hitta den variant som passar dig bäst. Hyper Converged är ingen nyhet, men vi tycker att det är en spännande teknik.

2, Virtual Desktop Infrastructure – ett virtuellt skrivbord

Virtual Desktop Infrastructure (VDI) är ett virtuellt skrivbord. Skrivbordet körs på servrar som slutanvändarna kan komma åt från var som helst. Tekniken gör att behovet av lokal prestanda minimeras och all data samlas och säkras på ett enda ställe. För dig som kund innebär detta lägre IT-kostnader, enklare IT-administration och större flexibilitet – medarbetarna har tillgång till sina skrivbord var de än är. Vi tycker att VDI är spännande och tror att våra kunder skulle kunna ha stor användning av tekniken.

IMG_20151012_113004, small3, Virtual Realize Operations – möjlighet att se det virtuella

Virtual Realize Operations (vROps) är en teknik som gör det möjligt för administratören att se sina virtuella maskiner. vROps ger en bra överblick, lär sig hur maskinerna jobbar över tid och kommer med intelligenta förslag på förbättringar. Det kan handla om att spara minne för att dra ner på onödiga kostnader. vROps hjälper administratören att dimensionera kundens miljö. vROps är en bra lösning för kundanpassning. Den ger en bra bild över hur maskinerna mår och pekar på trender.

4, NSX – en plattform för virtualiserade nätverk och säkerhet

NSX är en teknik för nätverksvirtualisering. Med NSX är det möjligt att höja säkerheten och förenkla processer genom automatisering. Man kan mikrosegmentera, alltså gå ner på datornivå och hantera säkerhet. För dig som kund innebär det kortare ledtider, högre säkerhet och större flexibilitet. NSX möjliggör även hybridmoln, vilket innebär att din organisation kan blanda både offentliga och privata moln. NSX är en intressant virtualiseringsteknik. Vi tror att den här typen av tjänst skulle kunna vara aktuell för våra kunder.

IMG_20151013_115942, small

5, Virtual Volumes – ett nytt sätt att hantera virtuell lagring

Virtual Volumes (vVols) är en teknik som gör att virtuell lagring kan hanteras på ett helt nytt sätt. Systemet ser diskarna i den virtuella servern i stället för att referera till varje enskild enhet (LUN). All övervakning och hantering sker centralt i VMware vilket ger en mer exakt styrning av prestandan. Detta innebär kortare ledtider och bättre överblick för dig som kund. Detta är en innovativ teknik som gör att flaskhalsar i lagringssystemet kan spåras mycket snabbare.

6, Virtual Storage Area Network – fördelat lagringsutrymme

Virtual Storage Area Network (vSAN) är en teknik som gör det möjligt att utnyttja lokala diskar i värdservern. Man använder lokal disk för att ersätta ett vanligt SAN. Till skillnad från centraliserade lagringssystem som ofta är dyra och svåra att hantera och underhålla, är vSAN billigare och kräver inte lika mycket specialkompetens. Det är en bra lösningen som ger möjlighet till snabbare felsökning och leverans. Vi tror att det kan finnas ett behov hos våra kunder för den här typen av tjänst.

Detta var vad något av det vi fick med oss i teknikväg från VMworld det här året! Är du nyfiken på det här med virtualiserade skrivbord? Verkar vSAN eller NSX som spännande tekniker för ditt företag? Hör av dig! Vi tittar gärna på möjligheterna tillsammans över en kopp kaffe – och bjuder naturligtvis på ett och annat schyst Barcelona-tips!

Vi ses!

IMG_4810

Marcelo Caceres, Tekniskt Säljstöd, Marcelo.Caceres@tripnet.se

12168801_10204676715787379_402354970_o

Peter Janson, Systemingenjör, Peter.Jansson@tripnet.se
Jonas Lindqvist, Systemingenjör, Jonas.Lindqvist@tripnet.se

 

Läs våra tidigare bloggartiklar från VMworld:

Hälsningar från VWworld i Barcelona 2015
Vi är nästan där! Tripnet på VMworld 2015 i Barcelona

Tripnet på VMworld 2013 i San Francisco
Kunskapsförrådet påfyllt efter seminarierna på VMworld
De viktigaste förbättringarna i nya versionen av vSphere