Kunskapsförrådet påfyllt efter seminarierna på VMworld

5 oktober, 2013

Dagarna på VWworld i San Francisco var fullspäckade och eventet bjöd på flera spännande seminarier. Vi lämnade ett soligt Kalifornien, rika på upplevelser och ny kunskap.

Tripnet på VMworld andra året i rad

För andra året i rad besökte Tripnet VMworld, denna gång i San Francisco. Under eventet tog vi del av seminarier, hands-on laborationer, produktlanseringar och utställare. Vi har även minglat en hel del och utbytt kunskaper och erfarenheter med andra IT-proffs och experter.

VMworld 2013 öppnades med eventets första General Session där vi tillsammans med 22 000 andra besökare fyllde upp en gigantisk konferenslokal. Session två gav oss god inblick i The Software-Defined Data Center och under den tredje och sista sessionen lyssnade vi till tre talare som gav intressanta och annorlunda perspektiv på hur man driver företag, tar fram produkter och ser på sin omvärld. Sessionerna gav oss en bra bild av VMwares framtidsvisioner.

Eftersom VMworld består av hundratals föredrag är man tvungen att prioritera. Det här året använde jag VMworlds mobilapp och filtrerade på “Advanced Technical”. Jag ville fördjupa mig i kunskap inom mitt eget arbetsområde, men deltog även i seminarium som handlade om den nya versionen av vSphere.

Allt som rör möjligheter och begränsningar kring prestanda, virtuella servrar, automatisering av IT-miljöer, databaser och upptid, redundanta tjänster, integration av IT-infrastruktur och uppgradering av produktionsmiljö är spännande för mig, eftersom det kan komma att påverka hur vi på Tripnet väljer att utveckla tjänster och lösningar på längre sikt.

Produktlansering av analysverktyget Log Insight

En ny produkt som presenterades på eventet var Log Insight. Log insight är ett Big Data analysverktyg som är väldigt likt Splunk men med en smartare prismodell. Tanken är att hantera alla typer av loggar från olika system: webbloggar, nätverksutrustning och servrar. Det är sedan enkelt att söka, aggregera och visualisera i loggarna.

Reflektioner kring den nya versionen av vSphere

Under VMworld lanserades vSphere 5.5 med stödprodukter. Min känsla är att VMware vandrar en smal stig där det gäller att få med sig de stora jättarna inom storage och nätverk. Stigen är smal eftersom VMware vill virtualisera datacentret och skapa mervärde på bekostnad av de stora jättarna.

VMworld 2013 var ett stort och lyckat event – även om vSphere 5.5 inte är någon självklar uppgradering för Tripnet, har vi tagit med oss en hel del kunskap kring flera andra intressanta verktyg som kan vara spännande i framtiden för Tripnet och för våra kunder!

Jonas Lindqvist

Jonas Lindqvist, Systemingenjör och Tjänsteägare för Tripnets VMware-tjänster

För dig som vill veta mer om Log Insight hittar du mer information här. Läs även Martins artikel De viktigaste förbättringarna i nya versionen av vSphere och Tripnet på VMworld 2013 i San Francisco. Har du några frågor eller funderingar hör gärna av dig till mig! Och glöm inte att besöka oss på Facebook och Twitter!