De viktigaste förbättringarna i nya versionen av vSphere

5 oktober, 2013

Efter att ha varit på VMworld i San Francisco kan vi konstatera att virtualisering är på fortsatt frammarsch. Under eventet lanserades en hel del nyheter. En av dem var nya versionen av vSphere 5.5.

Tripnets utgångspunkt för virtuella tjänster

vSphere 5.5 släpptes för nerladdning av VMware i början av september, en månad efter att vi besökte VMworld. Eftersom vSphere är kärnan i VMwares erbjudande och den plattform som Tripnet producerar de flesta virtualiseringstjänster utifrån, är det alltid spännande att ta del av nyheterna.

Vilka är då de stora nyheterna? Egentligen har man inte gjort några jättestora förändringar i den nya versionen. Det lär nog dröja till version 6.0 innan ytterligare funktioner tillkommer. Med det sagt finns en lång lista på förbättringar.

Förbättringar i vSphere 5.5

Storleken på de virtuella hårddiskfilerna har utökats och det är nu möjligt att skapa diskar som är upp till 62 TB stora. Det är enligt mig en mycket efterlängtad förbättring, eftersom det innebär att man inte längre behöver använda olika funktioner i gästoperativsystemen och slå ihop flera små diskar, för att få den storlek man vill ha.

Något som kan vara bra att veta är att diskarna enbart stöds av webbklienten och inte av den traditionell vSphere-klienten. Det är sannolikt VMwares sätt att säga att det på allvar är dags att byta till webbklienten, som förövrigt har finputsats en del. Flera funktioner har tillkommit; dra-och-släpp-funktionen som gör att du kan flytta många virtuella maskiner från en värdserver till en annan, ”recent items” som innebär att du snabbt kan växla mellan olika vyer, samt filtermöjligheter i listor som ger dig en bättre överblick över listorna.

Jag vill även nämna att funktionen för SSO har förbättrats väsentligt. Många användare har tidigare haft svårt att få AD-integrationen att fungera som den ska, på grund av den komplicerade installationen. I den nya versionen är problemen åtgärdade och arkitekturen omgjord.

Som vanligt i nya versioner av vSphere har ett antal ”configuration maximums” ökat. Antalet fysiska och virtuella CPU per host samt mängden RAM har fördubblats.

En sista förbättring som jag gärna nämner är funktionen ”Enhanced Host-Level Packet Capture”. Förbättringen innebär att det är möjligt att göra en TCPdump på VMware-hostar och inte bara avlyssna fysiska interface, utan även virtuella nätverkskort.

Att tänka på innan uppgradering av produktionsmiljö

Jag hoppas att du kan dra nytta av de nya funktionerna i vSphere 5.5. Men innan produktionsmiljön uppgraderas finns det några saker att tänka på:

  • Läs igenom VMwares Release Note
  • Var medveten om alla Known Issues
  • Verifiera med övriga leverantörer att både hårdvara och mjukvara stödjer den nya versionen.

För dig som inte vill krångla med ovanstående på egen hand uppgraderar Tripnet självklart produktionsmiljön åt dig. Avslutningsvis tackar jag VMware för det här årets event och ser fram emot nästa!

martin

Martin Dohmen, Teknisk chef

Vill du ha mer detaljerad information kring de ny funktionerna i vSphere 5.5? Här hittar du en komplett lista. För frågor kring Tripnets virtualiseringstjänster kontakta mig gärna! Läs även Tripnet på VMworld 2013 i San Francisco och Jonas artikel Kunskapsförrådet påfyllt efter seminarierna på VMworld.