Hitta din Safezone, i en allt mer komplex IT- värld

7 november, 2019
Årets tredje kunskapsfrukost handlade om att hitta trygghet, din Safezone, i en allt mer komplex IT-värld. Katarina, Eva, Martin och Ulf berättade om alltifrån hur man ska förhålla sig till moln och digitalisering, via personlig integritet och IT-säkerhet, till behovet av tillgänglighet och inte minst relationer och rådgivare.

Ulf och Katarina pratade om ämnet i våras på VFM (Världens Farligaste Möte). Kanske var du där eller har läst vår blogg? På frukosten kunde vi dyka lite djupare i frågorna än på VFM. Dessutom hade vi med oss Martin som gjorde en ordentlig fördjupning kring att hitta sin Safezone i molnet.

Vi går en spännande framtid till mötes. Självklart väntar en massa intressanta tekniska landvinningar, men framför allt står vi inför en ständigt ökande förändringshastighet – med förändringar som vi inte alltid kan styra över själva. Framtiden ställer krav på företagen. Det gäller att hantera sin data på ett sätt som garanterar integritet, säkerhet och tillgänglighet.

Besökare - Din Safezone i en allt mer komplex IT-värld

Vi tror att det smartaste sättet att tackla framtidens komplexa utmaningar är att faktiskt hålla sig innanför boxen, snarare än att experimentera – åtminstone när det gäller IT. Vi på Tripnet strävar alltid efter att hjälpa våra kunder att hitta trygghet och att göra insiktsfulla val. ”Framtiden kräver att vi slutar chansa och istället börjar veta. Den kräver att vi säkerställer våra kunders integritet och samtidigt vår egen trygghet. Vi behöver alla hitta vår egen Safezone”, säger Katarina Näslund, säljchef på Tripnet.

Relevanta frågor att ställa sig om IT-säkerhet

Företag kan nå sin Safezone genom att ha ett helikopterperspektiv och analysera sin egen strategi. “Alltifrån hur man ska förhålla sig till moln och digitalisering, via personlig integritet och till IT-säkerhet, är viktiga aspekter. Därtill till behovet av tillgänglighet och inte minst trovärdiga relationer och insiktsfulla rådgivare”, säger Ulf Persson, VD på Tripnet.

Ulf - Din Safezone i en allt mer komplex IT-värld

IT i kombination med säkerhet är något det har pratats om så länge att det knappast kan ses som någon trendspaning. Trots det är frågan större och mer relevant än någonsin. De stora jättarna lockar med sina effektiva molntjänster. Vi behöver lyda under både den europeiska lagstiftningen GDPR och i vissa fall även den nya amerikanska lagen Cloud ACT. Detta är ytterligare en parameter att förhålla sig till, och vi behöver plötsligt skaffa oss mycket bredare kunskap, bara för att kunna göra rätt. Den kompetensen kanske inte alla företag besitter, eller ens har möjlighet att skaffa sig. ”Tyvärr går det inte att bygga en personlig relation med någon av de stora molnleverantörerna, men vi är övertygade om att alla skulle sova bättre om de visste att systemen är i trygga händer, och att det finns en personlig systemingenjör som känner dig och dina behov”, säger Katarina.

Katarina - Din Safezone i en allt mer komplex IT-värld

Vikten av att ha rätt IT-rådgivare

”Vi ser och märker att kunderna är allt mer pålästa, därför behöver vi tillföra en annan dimension än produktkunskap”, berättar Eva Ani, säljare på Tripnet. Hur hittar du någon som känner starkt engagemang och som vill lära känna dig och din verksamhet, långsiktigt? Osäkerheten kommer att fortsätta öka i takt med utbudet. Evas viktigaste tips för att hitta din Safezone är att du omger dig med människor som du kan förlita dig på. Människor som är beredda att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter – för din skull.

Vad betyder molntjänster?

Begreppet moln är otydligt för många även i IT-branschen. Martin Dohmen, Solutions Director på Tripnet förklarar hur vi på Tripnet definierar molnet: ”Delad datorkapacitet som tjänst, levererad över internet, som kan ökas eller minskas till den kapacitet du behöver. Vi har utgått från den definition som Gartner använder, men försökt använda svenska och enklare ord.”

Hur väljer man rätt molnlösning?

Martin har lyssnat mycket på Gartner, som han tycker har bra tankar kring hur man ska närma sig frågan om vilken molntjänst som passar bäst. Ett insiktsfullt råd han ger är att välja  utifrån system eller workload. ”Det finns inte en tjänst som passar för allt”, säger Martin.

Martin berättade vidare att när man väljer molnlösning så är det främst fyra områden, eller ”lagar”, man bör ta ställning till. Gartner har namngett dessa fyra till Law of the Land, Law of Physics, Law of Economy och Murphy’s Law.

Law of the Land

Hur påverkas en eventuell molnflytt utifrån vilka länder du är verksam i? Vad gäller i form av informationssäkerhet, och hur ser lagarna ut? Det är viktigt att säkerställa att du följer regelverket om du flyttar din data till en svensk eller en utlandsägd aktör.

Law of Physics

Fysikens lagar, främst ljushastigheten, är avgörande. Får du tillräckligt bra svarstider om du ställer systemet på andra sidan jordklotet? Vilka krav ställs på svarstider och hur beter sig din applikation om de blir för höga?

Law of Economy

Jämför kostnaderna, utifrån dina faktiska behov. Ställer dina system krav på väldigt hög hastighet, eller flyttar du mycket data? Kanske har du speciella krav på redundans eller speciella trafikmönster?

Murphy’s Law

”Om något kan gå snett – då kommer det att gå snett”. I detta fall handlar det om autonomi och självständighet. Vissa system behöver större redundans eftersom avbrott kan få stora konsekvenser.

Martin och Ulf - Din Safezone i en allt mer komplex IT-värld

”Vi hjälper gärna våra kunder att analysera, bland annat dessa lagar, sett utifrån deras affärsmässiga behov och med deras verksamhet i fokus”, berättar Martin. Moln är en smart lösning för många företag, men inte alltid den bästa. Den kan också vara billigare, men då måste du verkligen göra rätt från början och sätta upp tjänsten efter dina behov”, säger Martin och erbjuder sig att hjälpa till.

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...