Unikt massajbesök i Hindås

Två tragiska dödsolyckor i Östafrika och ett helt osannolikt möte mellan två människor som just förlorat varsin livskamrat. Historien bakom Mama Zebra är oerhört gripande. Idag driver Sven Zetterlund och Linda Rasmussen minnesfonden tillsammans, för att stötta folket i deras älskade massajland. I juli fick vi på Tripnet fint besök av våra vänner från Afrika.

En guidad vandring i regnskogen 2002 slutade i katastrof. Sven och hans hustru Ingegerd hade efter 10 dagars arbete med att slutföra en bok i naturreservatet Masai Mara, tagit sig norrut för att uppleva den härliga naturen vid Mount Kenyas fot. Utan förvarning blev paret anfallna av en aggressiv elefant och tragiskt nog blev Ingegerd så pass illa skadad att hennes liv inte gick att rädda. En obeskrivlig förlust för Sven och deras tre gemensamma barn. Samma år, bara två månader tidigare, inträffade ytterligare en mycket sorglig händelse. Linda Rasmussen och hennes man Poul hade bott och arbetat utomlands i många år, varav de sista sju åren i Tanzania. Poul var på väg hem från jobbet i Dar es Salaam, då en långtradare kom över på fel sida av vägen och rammade hans bil. Poul omkom dessvärre i olyckan och lämnade efter sig tre barn och sin fru Linda. Mitt i sorgearbetet för både Sven och Linda, kom deras vägar att korsas. Två nordbor som båda nyligen hade förlorat sin älskade livskamrat i Afrika. Av en tillfällighet möttes de vid ett event i Örebro och fann kärleken i varandra. Kanske var det ödet som förde dem samman …

Generösa stöd till fonden

Idag arbetar Sven och Linda med Mama Zebra-fonden för att stötta massajbarnen i Kenya och Tanzania. Visionen är bland annat att ge fler barn möjlighet att gå i skolan och få en bra utbildning. Fonden är ett sätt att hedra Ingegerd och Poul som så tragiskt förlorade sina liv i området. Tack vare generösa stöd från familjer, företag, organisationer och institutioner kan Sven och Linda stötta massajerna. Alla medel som samlas in går oavkortat till fonden. Mama Zebra har bland annat finansierat två grundskolor för närmare 2 000 barn, ett gymnasium, en läkarstation och en brunn med eget vatten. Man arbetar dessutom aktivt för att hjälpa till att ändra kulturen kring, och att försöka förhindra, den utbreda könsstympningen i området. Ett arbete som redan har givit ett mycket positivt resultat.

Tripnet stöttar Mama Zebra

Man kan kanske tycka att Tripnets affärsidé och verksamhet ligger så långt ifrån regnskogar och safari man kan komma, men faktum är att när vi fick vetskap om historien, blev vi så berörda att det inte gick att släppa tanken på att hjälpa till. Vi beslutade oss tidigt att vi ville vara med och stötta fonden. Vi skänker dels pengar till fonden, erbjuder IT-stöd till hemsidan, sponsrar med flygbiljetter och arrangerar Afrikakvällar, för att på så sätt hjälpa till att sprida information om fondens existens. Massajerna har tidigare besökt Göteborg, upplevt Universeum och minglat högst upp i Gothia Towers, men i år ville vi bjuda våra afrikanska vänner på härligt umgänge, filmvisning och grillbuffé i ett svenskt hem. Vår VD Ulf Persson öppnade generöst upp sin villa i Hindås för en härlig stund med färgsprakande Afrikatema. Partners, kunder, anställda med familjer och inte minst massajerna hade en fantastisk sommarkväll med underbar mat, sång, dans och försäljning av massajernas hantverk. Under kvällen fick vi också ta del av en film som Sven producerat. Ett spännande besök hos massajerna, de vilda djuren och de magiska stränderna i Tanzania. Förutom besöket i Hindås har Sven och Linda lotsat massajerna på en liten turné genom Västsverige, kantat av föreläsningar, massajaftnar och inte minst träffat nyfikna gäster i Afrikahuset vid Hallandsåsen som de också driver. Totalt har sommarens resa inbringat närmare 200 000 kronor. Mama Zebra har därmed kunnat skicka pengar till två nya klassrum; ett i Masai Mara och ett i Nkosesia Loita Hills. Vi på Tripnet är väldigt glada över att kunna hjälpa till och bidra till fonden och gör vad vi kan för att sprida informationen vidare. Förhoppningsvis vill fler vara med och stötta massajerna och deras barn till ett liv med ännu bättre förutsättningar.

Mama Zebra Memorial Fund grundades 2002 av Sven Zetterlund och Linda Rasmussen. Fonden startades för att hedra Ingegerd Zetterlund och Poul Rasmussen, som båda tragiskt omkommit i Kenya respektive Tanzania. Syftet är att ge fler barn i massajland möjlighet att gå i skolan och få en bra utbildning. Det är en politiskt och religiöst obunden insamlingsstiftelse som kontrolleras av Länsstyrelsen och har en auktoriserad revisor. www.mamazebra.com

© 1995-2019 Tripnet AB, ansvarig utgivare Ulf Persson | Information om cookies | Personuppgiftspolicy