Säsong för årets viktigaste blomma

9 april, 2019
”Barnfattigdomen är inte ett problem i Sverige. Det är flera tusen. Och vi tänker lösa dem ett i taget.” Orden är tagna från Majblommans kampanj – #1000problem. Organisationen har kämpat för utsatta barn och mot barnfattigdom sedan 1907. Den 11 april kl. 12 går startskottet för försäljningen av årets upplaga av blomman. Tripnet har varit stolt samarbetspartner till Majblomman i snart två decennier.

Årets blomma liknar en vitsippa med sina grönvita blad och blev framröstad genom en tävling i Majblommans app. Det är alltid barnen som bestämmer hur blomman ska se ut. Tripnets VD, Ulf Persson, har själv tillhört de 80 000 barn som envist varje år knackat dörr och sålt blommor till förmån för barnfattigdomen i Sverige.

– Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på Majblomman och så har det alltid varit. Vi på Tripnet försöker sprida informationen så mycket vi bara kan. När man är insatta i vilket enormt arbete organisationen gör och hur det påverkar, känns det extra angeläget att bidra, säger Ulf Persson.

Ekonomiskt stöd

Organisationen jobbar året runt för att hjälpa till att minska barnfattigdomen i Sverige. Det sker dels genom ekonomiskt stöd direkt till utsatta barn och dels genom påverkan på beslutsfattare i frågor som ger konsekvenser för familjer med utsatt ekonomi.

Barnfattigdom är ett stort problem i Sverige. De senaste mätningarna från Rädda Barnen visar visserligen att barnfattigdomen minskar något, men klyftorna ökar till de som lever i störst ekonomisk utsatthet. Omkring 185.000 barn i Sverige lever i familjer med låg inkomststandard. Det handlar om familjer med så låg inkomst att de inte har möjlighet att betala för det mest nödvändigaste som bostad, försäkringar, förskola, bussbiljetter, mat och kläder. Genom Majblomman kan dessa familjer söka ekonomiskt stöd. Det kan handla om pengar till fotbollsskor, ett barnkalas eller en fritidsaktivitet.

Barnen hamnar i kläm

En familj som sökt bidrag skriver så här: ”Jag har inte råd att låta mina barn följa med på skolutflykter, dom får vara hemma. Min dotter säger att hon är sjuk för hon skäms för att säga som det är.”

– Det går inte att värja sig mot känslorna. Jag börjar gråta varje gång jag läser dessa historier. När de vuxna inte lyckas lösa sin ekonomiska situation, hamnar barnen ofta i kläm. Det är en fruktansvärt tragisk verklighet för många familjer, säger Ulf Persson.

Vi på Tripnet vill passa på att uppmuntra andra företag som har möjlighet att stötta organisationen och förstås att investera i en blomma eller två om ni får besök av någon liten försäljare. Eller handla i blombutiken på nätet: www.majblomman.se.

– Själv köper jag av alla barn som frågar mig, jag kan inte få för många blommor och det är härligt att bidra, fortsätter Ulf.

 

Barnfattigdom
Rädda Barnens definition av barnfattigdom grundar sig på hushållens disponibla inkomst och vilka som uppbär försörjningsstöd. Enligt organisationens definition innebär en inkomst på 12 419 kr/månad (efter skatt och eventuella bidrag), för ett hushåll med en vuxen och ett barn, en inkomststandard som precis räcker till nödvändiga levnadsomkostnader. För två vuxna och två barn gäller 18 854 kr/månad. Källa: Rädda Barnen
Så tillverkas blommorna
De vackra pappersblommorna är tillverkade på ett företag i Kina som heter Good Luck. De anställda har marknadsmässiga löner och goda arbetsvillkor. Just nu söker Majblomman efter alternativa möjligheter att producera blommorna så hållbart som det bara går – såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt.

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.