Next Up – Nu kickar vi igång jakten på framtidens IT-talanger

20 januari, 2015

Hur ska vi lösa framtidens kompetensförsörjning och få både tjejer och killar att intressera sig för IT? Genom att visa dem att just de kan hitta lösningar på framtidens problem! Vi på Tripnet är stolt partnerföretag till Next Up 2015, en tävling som ska få åttondeklassare intresserade av IT-utbildningar.

Teknik och naturvetenskap är kul?

Mjukvaruutvecklare, systemutvecklare och IT-arkitekter toppar listan med de yrken där kompetensbristen är som störst. Det vill vi ändra på. Därför har vi gått med som silverpartner till tävlingen Next Up. Next Up är en tävling där åttondeklassare får jobba tillsammans med ledande IT-företag och lösa verkliga problem. Syftet är att få killar och tjejer att intressera sig för IT-utbildningar. För oss på Tripnet är detta oerhört angeläget, vilket vi har skrivit om tidigare. Branschen har redan här och nu ett stort behov av kompetens och framförallt är bristen på tjejer talande. Ett engagemang i Next Up är därför en fantastisk möjlighet för oss att kunna inspirera och väcka nyfikenhet hos unga talanger, särskilt kvinnliga.

Tävlingen

Tävlingen pågår under en tioveckorsperiod. Lag med åttondeklassare i regionen jobbar då fram lösningar på verklighetsnära problem, som arbetats fram av IT-företag. Finalveckan avslutas med två dagar då eleverna presenterar sina förslag inför en jury. Den vinnande skolan får 25 000 kr. Som en del av projektet är klasserna inbjudna till att besöka de IT-företag som är partners i tävlingen. Det ser vi som ett utmärkt tillfälle att kunna inspirera ungdomar att verkligen testa på hur spännande och kreativt ett yrke inom IT kan vara.

Som silverpartner är vi även fadder för en av de IT-studenter från DataTjej-nätverket som ska lagleda elevlagen. IT-tjejerna har en central roll som förebilder för eleverna, ambassadörer för branschen och som rekryteringskandidater. Vi kommer att stötta och agera bollplank åt ”vår” DataTjej Hanna, som läser sitt tredje år på Chalmers och som representerar Tripnet under tävlingen.

Speeddejting och kickoff

Den 14 januari var det kickoff för lärare, partnerföretag och IT-studenterna från DataTjej-nätverket. Från Tripnet var Katarina Näslund på plats.

 

– Lärarna berättade om varför de valt att vara med. Det är ett bra sätt för eleverna att komma i kontakt med näringslivet, innan det är dags för gymnasieval. Idag är det mycket fokus på att kunna prata för sig och vara framåt. Men det finns yrken där andra egenskaper kan vara en styrka, vilket man ofta glömmer bort, säger Katarina.

Kickoffen fortsatte med att IT-studenterna presenterade sig och berättade om varför de valt IT och vad de tänkte innan de kom till skolan första dagen.

– Det var en ganska samlad bild som gavs. Många befarar att IT-utbildningar är svåra och att man får göra många uppoffringar. En av tjejerna trodde att det skulle vara ”nördarnas paradis”, vilket inte var fallet utan en ”helt ok klass”, trots att det var 18 tjejer och 104 killar, berättar Katarina.

Att ta ett gemensamt ansvar

Det vi på Tripnet särskilt gillar med Next Up är samarbetet mellan skola och näringsliv – att vi tar ett gemensamt ansvar för att skapa långsiktig kompetensförsörjning, jämlikhet och mångfald. Tillsammans kan vi förändra den allmänt spridda attityden att IT skulle vara svårt och tråkigt. Genom att eleverna kommer nära IT-företagens verklighet och med egna ögon ser vad vi gör kan vi förmedla en sannare bild och eleverna kan upptäcka att just de kan vara framtidens digitala talanger.

Ulf Persson

Den 24 mars är den stora tävlingsdagen på Universeum och då ska vi heja på Hanna och hennes åttondeklassare. Nu kör vi!

Ulf Persson

 

Next Up är ett strategiskt initiativ från IT&Telekomföretagen. Läs mer om initiativet på nextup.se

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...