Global IT-konferens med framtidsspaning

3 juli, 2019
Du behöver inte längre ratta en egen datorhall – i framtiden kommer IT fortsatt att köpas på kran. Molntjänster är billigare, om du gör rätt. Framtidens IT-människor måste se till att skaffa sig affärsinriktad kompetens och vara beredda på att ta en bredare roll på bolaget – att bli så kallade versitalister.

Detta är en extremt nedbantad sammanfattning av Gartners stora IT-konferens i Frankfurt, som vi på Tripnet besökte i början av juni. Temperaturen visade närmare 30 grader när vi anlände till den tyska storstaden för att besöka en av Europas största IT-konferenser med det långa namnet – Gartner IT Infrastructure, Operations and Cloud Strategies Conference. Ämnet för konferensen passar oss utmärkt, då vi på Tripnet erbjuder precis detta till våra kunder.

Ambitionen var att Göran Sjöberg och jag skulle suga in så mycket kunskap och information som möjligt för att ta med hem till vår vardag på Tripnet. Dels för att själva hålla oss uppdaterade med de allra senaste i branschen, men främst för att vi vill säkerställa vår roll som insiktsfull och pålitlig driftpartner gentemot våra kunder. Vi står på tå och gör vad vi kan för att hålla oss à jour med branschnyheter och vill inhämta så mycket kunskap som vi bara kan.

Gartner spår mera moln

Besöket på årets upplaga av IT-konferensen stärkte oss i att vi tänker rätt när det kommer till vårt tjänsteerbjudande. Vi ser fortsatt att molntjänsterna vinner mark och att allt fler företag vågar välja cloudlösningar eller colocation istället för att styra ett eget datacenter.

Det amerikanska research- och rådgivningsföretaget Gartner har som tradition att spå IT-framtiden på femårsbasis. Enligt deras experter har viljan att investera i egna datorhallar fallit de senaste åren, från 70 procent till 10 procent.

Detta är inte något som förvånar oss. Att däremot viljan att investera i molntjänster och colocation, alltså precis det som vi på Tripnet erbjuder, har ökat från 30 till hela 90 procent är glädjande. Software as a Service är definitivt här för att stanna, säger Göran Sjöberg.

Vi är helt rätt i tiden

Gartners konferens är inte särskilt teknikfokuserad, utan fokus ligger snarare på strategi och omvärldsbevakning. Ett 50-tal seminarium erbjöds besökarna. Även om vi bara hade möjlighet att gå på några av dessa, fick vi med oss en massa matnyttig kunskap hem.

Det vi har målat upp i vår vision – att vi ska ha det publika molnet som en naturlig del i vårt erbjudande/leverans – fick fullt stöd i den information och de siffror vi fick under dagarna i Tyskland. Vårt strategiska mål ligger helt rätt i tiden, säger Göran Sjöberg, operativ chef på Tripnet.

”Två hål i väggen”

Gartner kom med ett tydligt budskap; du ska bygga och driva datorhallar om det är din kärnverksamhet, annars inte. Förr i tiden, när du skulle driva en fabrik, var du tvungen att själv lösa din egen energiförsörjning via exempelvis ett ångkraftverk. Jämför detta med hur vi konsumerar elenergi idag – “två hål i väggen”… Vi är på väg mot samma utveckling inom IT menar Gartners experter. Och vi kan inte annat än att hålla med.

Fyllda till bredden med intryck och information lämnade vi Frankfurt för den här gången, men vi kommer definitivt att återkomma nästa år.

En kort sammanfattning av det viktigaste vi fick med oss från Frankfurt – för självklart vill vi dela med oss av våra nya insikter!

Gartner om datacenter och IT-infrastruktur

 • Verksamheters vilja att investera i egna datorhallar har fallit ifrån 70 % till 10 % de senaste fem år.
 • Viljan att investera i colocation och cloud har under samma period ökat från under 30 % till över 90 %.
 • Under de kommande fem åren kommer detta leda till att 80 % av verksamheterna stänger ner sina datorhallar i egen regi.
 • Software as a Service är här för att stanna och om fem år kommer detta att stå för 40 % av alla tjänster som en organisation konsumerar.
 • 36 % kommer att köras i plattforms- och infrastrukturtjänster.
 • Kvarvarande 24 % fördelas mellan colocation och egen datorhall.

Tips vid köp av molntjänster

Molntjänster är billigare än egen datorhall – om du gör rätt! Här är de viktigaste punkterna att tänka på.

 1. Köp det du behöver, det vill säga rätt funktion, rätt prestanda och rätt SLA. Molnet ser annorlunda ut, väldigt lätta att köpa för mycket eller för lite.
 2. Välj rätt applikation att flytta. Alla applikationer lämpar sig inte lika väl för att köras i molntjänster.
 3. Välj rätt migreringsmetod (rehost, refactor, rearchitect, rebuild, replace). Hur mycket behöver din applikationen skrivas om?
 4. Utnyttja molnets styrkor, genom kontinuerlig kostnadsoptimering. Molnet utvecklas hela tiden, du behöver följa med, annars riskerar du betala för mycket.

Hur kommer framtidens IT-organisation se ut?

 • Den är proaktiv och driver förändring istället för att som idag bara reagera och hantera den.
 • Människorna som jobbar där behöver, förutom att vara tekniska specialister, också bättre förstå de affärsmässiga behoven.
 • Verksamheter behöver vara duktiga på att attrahera både befintliga och nya medarbetare genom att erbjuda dynamiska och breda utvecklingsmöjligheter.

Denna typ av personer har Gartner gett namnet IT-versitalister!

Som sammanfattning känns det som att det öppnas många nya möjligheter men att det också finns en hel del utmaningar och nya arbetssätt att fundera runt.

Behöver du någon att bolla med? Vi tar gärna ett samtal för att reda ut om vi kan hjälpa till.

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...