Tripnet på Göteborgsgirot – en folkfest på två hjul

20 maj, 2015

Nyligen gick tredje upplagan av Västsveriges största cykelfest Göteborgsgirot av stapeln. Tusentals cyklister susade fram längst Göteborgs gator. Naturligtvis kunde vi inte låta bli att slänga oss upp på sadeln och följa strömmen av trampande cyklister! På plats med VIP-tält i evenemangsbyn på Ullevi fanns Ulf och Katarina, med grillen, för att ta hand om oss efteråt. 

Ett cykelevent för ett enat Göteborg – med folkhälsan i fokus

Under en helg susar tusentals cyklister fram längst Göteborgs gator med start och målgång på Ullevi. Göteborgsgirot är en folkfest för cyklister i alla åldrar som ska främja cykel som motionsform. En viktig tanke är att man genom att delta i Göteborgsgirot är med och bryter mönster, upptäcker nya fantastiska delar av Göteborg och motverkar segregationen. Vem som helst kan delta, oavsett om man är elitcyklist eller vanlig cykelentusiast – det enda man behöver är en cykel!

Olika cykellopp för alla cyklister

Göteborgsgirot består av flera olika cykellopp. Stadsgirot riktar sig till både elitcyklister, motionärer och nybörjare. Loppet är 70 kilometer långt och sträcker sig genom alla stadsdelar i Göteborg, gator, vägar, cykelbanor och grönområden. Vill man inte cykla lika långt kan man i stället välja Halvgirot på 35 kilometer, hälften så långt, men minst lika kul. För den som gillar terräng och att cykla i skog och mark finns Mountainbike-loppen som omfattar två banor på 25 kilometer respektive 37 kilometer. Det finns också två lopp som riktar sig till barnen; Barngirot är ett cykellopp in på Liseberg utformat som en cykelutflykt där hela familjen kan delta, och Trehjulingsloppet är ett 100 meter långt trehjulingsrace för de allra minsta.

– Halvgirot startar i Gårdsten, vilket är tre kilometer från där jag, Anna, bor. Så för mig var det bara att ta cykeln till starten i år! Halvgirot passerar också flera vackra stadsdelar och går genom natursköna Göteborg.

Vi är inte bara nördar, vi är cykelnördar också

Förra året var första gången många av oss på Tripnet var med på Göteborgsgirot, inte bara som sponsorer, utan även som deltagare. Cykelnördarna var givetvis med redan 2013, men förra året vad det lite större bredd. I år satsade vi ännu lite mer och hade ett tält på Ullevi.

– Efter loppet 2014 fick jag tips från en kollega, som är minst sagt cykelintresserad, om att köpa en annan typ av cykel. Jag gjorde det och märkte skillnad direkt. Jag har cyklat till och från jobbet några gånger i år. Då sträckan är ca 1,6 mil är det en överdrift att säga att cyklingen sker varje dag. Intresset för cykling har ökat stort på Tripnet.

7D2_3016

På kontoret har vi två riktiga cykelnördar, och vi blir fler och fler som cyklar till och från jobbet. Cyklingen har blivit en snackis och jag uppskattar verkligen att det är lätt att få tips av mina kollegor om jag har några frågor i ämnet. Nästan halva personalen var anmäld till årets upplaga av Göteborgsgirot och ett gäng av oss har tränat tillsammans inför loppet.

Ett event för alla – med motion och gemenskap i fokus

På Tripnet tycker vi att det är viktigt med motion och gemenskap, och vi satsar mycket på friskvård. Göteborgsgirot är ett roligt event som skapar vi-känsla och ger oss medarbetare chansen att kicka igång träningen. Fördelen med just cykling är att det är en motionsform som är enkel att få in i vardagen. Att delta i Göteborgsgirot är något som i princip alla klarar, och det krävs heller inga större förberedelser. Stadsgirot passerar alla Göteborgs tio vackra stadsdelar. Som cyklist får man se delar av stan som man kanske annars inte ser så ofta, då man många gånger mest rör sig i och runt stadsdelen där man bor. Genom att delta i Göteborgsgirot får man se och kan även upptäcka nya fantastiska delar av Göteborg.

Tripnets tält i partnerbyn – vi är där det händer

Med tält i partnerbyn såg vi som cyklade, mycket fram emot att komma i mål! Under Göteborgsgirot lockades tävlingsinstinkten fram i de flesta av oss – Viktor kom till och med femma i Halvgirot! Då cyklade han dessutom, precis som jag, till tävlingen! I tältet fanns Ulf och Katarina som grillade korv och tog hand om oss. 7D2_3231

Väl i mål avnjöt vi både dricka och nygrillad korv samt härligt sällskap – några av våra kunder hittade också till vårt tält. Live-bandet Partypatrullen spelade på stora scenen och bidrog till folkfest.

Göteborgsgirot har gett ringar på vattnet

Göteborsgirot verkar helt enkelt vara ett event som är här för att stanna. Hos oss på Tripnet har det verkligen gett ringar på vattnet – det är nu tre kollegor som är anmälda till ytterligare ett cykellopp; Hisingen runt. Vi ser med glädje fram emot nästa års tävling! Hoppas att vi ses där! Om du är nyfiken på hur det såg ut när vi trampade fram, missa inte fotona som ligger uppe på Facebook!

7D2_3156

Anna Ström, administratör

Vill du veta mer om hur vi jobbar med friskvård och hälsa på Tripnet? Eller har du kanske någon funderingar kring Tripnet som driftpartner? Tveka inte att höra av dig!