Digitalisering och outsourcing, de tydligaste trenderna

11 december, 2015

Den tredje december bjöd Tripnet in till årets sista kunskapsseminarium. Den här gången hade vi nöjet att välkomna Nils Molin från Radar Ecosystem Specialists, som höll ett mycket uppskattat föredrag om de viktigaste IT-trenderna att hålla utkik efter under 2016. Radar är Nordens ledande leverantör av faktabaserade insikter i IT-branschens ekosystem och jag brukar kalla dem för Nordens Gartner, eftersom de är en av mina viktigaste källor när det gäller omvärldsbevakning. Efter att ha lyssnat till Nils Molin på Radar Summit 2015, kändes det självklart att bjuda in honom till Tripnet och låta fler få tillfälle att få ta del av insiktsfulla fakta och analyser av läget.

Alla företag blir IT-företag

Nils presenterade några av de tydligaste trenderna och vilka omställningar som krävs att vi gör. Analyserna bygger på de årliga undersökningar som Radar gör. Den absolut tydligaste och mest genomgripande trenden idag är digitaliseringen av alla typer av verksamheter. Nya digitala företag, med helt andra affärsmodeller än de traditionella bolagen, kan utmana på ett helt annat sätt. ”Digitala” företag som Spotify, Uber och Airbnb har ändrat spelreglerna för hela industrier och det finns snart ingen affärsidé som inte har sin digitala motsvarighet. Därför måste alla verksamheter – från bilindustrin till offentlig sektor se till att digitalisera sina processer, enligt Nils. Alla företag, oavsett bransch, kommer inom en mycket snar framtid att vara det vi historiskt kallat ”IT-företag”, med andra ord bedriva en verksamhet som är helt beroende av sin IT. Det ställer givetvis höga krav på effektiv och säker drift, vilket leder oss in på nästa trend – den ökande utflyttningen av IT-infrastruktur. Många företag ser fördelen med att outsourca drift eller lägga hela eller delar av sin data i molnet. Dels finns det mycket pengar att spara på att inte behöva investera i ny teknik och dels säkerställer man att nödvändig kompetens finns att tillgå, oavsett vad som händer på det egna företaget.

Ökad effektivisering

Utifrån sina årliga enkäter har Radar fått fram aktuell statistik som visar vilken effektiviseringsgrad man kan förvänta sig genom outsourcing och molntjänster i jämförelse med intern drift. Det man kan räkna med är med en årlig effektiviseringsgrad på fem procent genom outsourcing och åtta procent genom molntjänster. För Tripnets kunder innebär det att vi kan hjälpa dig att få ut mer av varje investerad IT-krona och därmed lägga en större del av IT-budgeten på nya investeringar.

Prioriteras reaktivt säkerhet över proaktiv säkerhet?

Samtidigt som man genom outsourcing och molntjänster kan uppnå en högre effekt till lägre kostnad, ökar säkerhetshoten. Den globala cyberkriminaliteten omsätter svindlande 450 miljarder dollar årligen och hackerverksamheten är numera så pass transparent att det finns öppna prislistor på olika internetforum. Ett grundpaket med kreditkortsuppgifter kan exempelvis köpas för motsvarande 250 kronor. Vad som är än mer skrämmande är att företag världen över lägger mer pengar på att täppa till säkerhetsbrister än att förebygga dem. Fyra miljarder kronor läggs årligen på förebyggande säkerhetsåtgärder medan man spenderar fem miljarder på reaktivt agerande, en kostnad som dessutom hela tiden ökar. Det är förstås ohållbart i ett längre perspektiv och något som vi alla bör ta oss en rejäl funderare kring. Så länge vi inte investerar mer i förebyggande säkerhet än i att reparera skadorna, kommer bedragarna hela tiden att ligga steget före. Uppenbarligen har vi inte lyckats förstå vikten av hög säkerhetsmedvetenhet i den digitala världen. Nils Molin drog paralleller till hur vi agerar när det gäller fysisk säkerhet: ingen skulle väl bygga ett bankkontor och tänka att det där med säkerhet, det tar vi sen? Men när det gäller IT-lösningar så bygger man många gånger inte in säkerheten från början, utan täpper till hålen allteftersom man (eller i värsta fall hackarna) upptäcker dem.

Kan man få en personlig relation med molnet?

Tittar man på kundnöjdhet så ser man att det finns en större skepsis till molntjänster, framförallt vad gäller säkerhet. På Tripnet erbjuder vi lösningar som har molnets alla fördelar med skalbarhet och flexibilitet men samtidigt är lika säkra som traditionell lagring i datorhallar. Ofta väljer man molnet för att kunna skala upp och ner utan begränsningar, och i tron att man får en billigare lösning. Nackdelarna är just känslan av bristande säkerhet och svårigheten att upphandla tjänsterna. Att man kommer billigare undan med molntjänster stämmer inte, däremot att det är enkelt och extremt skalbart. Vad som också stämmer är att offertprocessen kan vara både svår och krånglig när man ska handla upp molntjänster. Som kund hos Tripnet får du hjälp med att hitta den lösning och prismodell som passar bäst för din verksamhet och du har dessutom tillgång till kundtjänst och support, alla veckans dagar. Oavsett om det är en molnlösning eller traditionell outsourcing som passar dig bäst, finns vi med och håller dig i handen!

 

Med dessa nya kunskaper och insikter rundar vi av 2015 och passar på att önska er en god jul och ett gott nytt år. Vi har börjat ladda inför nästa kunskapsseminarium som vi arrangerar i februari/mars 2016. Då kommer vi att prata om de juridiska aspekterna på IT-säkerhet. Mer information om detta seminarium återkommer vi med efter årsskiftet.

150917_084155_work

Ulf Persson, VD, ulf@tripnet.se

Vill du se hela intervjun med Nils?

Läs gärna mer om Radar här.

Läs gärna Görans bloggartikel från förra seminariet, att säkerställa-hög-tillgänglighet.

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...