Digitala småstjärnor på Universeum

17 juni, 2019
Vilka kreativa och teknikintresserade ungdomar vi har i vår region. Skolprojektet och tävlingen DigIt, väckte återigen ett stort intresse. De deltagande eleverna bjöd besökare och jury på en rad fiffiga tekniska lösningar och smarta innovativa idéer för framtiden. Imponerande!

Med glödande passion och ett fantastiskt engagemang visade eleverna gladeligen upp sina idéer i montrarna på DigIt. Tävlingen är ett samarbete mellan skolor, partnerföretag och Universeum. Syftet; att hitta, lyfta och ge drivkraft åt unga digitala talanger. Genom DigIt vill man bidra till att öka intresset för IT- och telekomsektorn och även skapa en förståelse för hur detta kan bidra till Sveriges tillväxt och samtidigt en hållbar utveckling. Skolklasserna tilldelas var sitt uppdrag från ett av partnerföretagen och ska sedan själva lösa och presentera det i form av ett tävlingsbidrag under den stora DigIt-dagen. Årets tema var, liksom förra året, teknik inom hälso- och sjukvården och de tävlande går i fjärde eller femte klass i grundskolan.

DigIt 2019 Universeum

Vår egen klass imponerade

Nervösa och förväntansfulla elever fyllde hela Universeums första våning den stora dagen. De hade alla förberett detaljrika skisser, logotyper, förklarande texter, innehållsrika presentationer i powerpoint och korta informationsfilmer. På bara ett par månader har eleverna genom samarbete tagit fram en helt egen lösning på den problemställning de har fått. I Tripnets fall har vi agerat mentor åt en av de deltagande DigIt-klasserna, nämligen Furulundsskolan 7A. Eftersom de är snäppet äldre än ålderskriteriet var de utom tävlan, men deras insats inte desto mindre imponerande. Med en oerhört snäv tidsram lyckades de ta fram deras ”Fold Watch”. En uppfällbar klocka som kan användas för att kontakta läkare vid sjukdomstillstånd eller olyckshändelse. Man ska helt enkelt kunna kommunicera och få hjälp oavsett var man befinner sig.

Vi fick en liten pratstund med Alice Harlin, Ines Pratalo och Emma Lund, som berättade att hela klassen varit med och samarbetat i projektet att ta fram deras bidrag. Med en ”Siri-funktion” som i det här fallet heter Curie, kan användaren också genom röststyrning få hjälp vid ett nödläge, även om man har svårt att röra sig för att plocka fram mobilen.

Maggan Hall, mentor, var väldigt nöjd med klassens insats:
– Eleverna har verkligen jobbat hårt för att ta fram sin idé och det har varit ett oerhört lärorikt projekt. Vi har också varit på studiebesök hos er på Tripnet, vilket var väldigt intressant. Det märktes tydligt att eleverna gillade att få en inblick i hur det fungerar på ett IT-bolag.
– Och det var så häftigt att få besöka datahallen. I skolan pratar vi ofta om molnet som något svävande, men det är ju högst fysiskt och det var spännande för ungdomarna att få se tekniken bakom.

Frukt & grönt åt folket

DigIt:s vinnare för 2019 skulle förstås koras. Det gick ett sus genom publiken innan tävlingsledaren läste upp motiveringen. Vättleskolan klass 5A från Angered vann hela tävlingen med sitt förslag, appen ”Frukt & Grönt”. Förutom äran blev det 10 000 kronor att fylla på klasskassan med.
– Det var väldigt jämnt, men Vättleskolan 5A var superduktiga och en väldigt värdig vinnare, sa vår egen IT-chef Viktor Eklund, som också satt med i jurygruppen, efter prisutdelningen.

Frukt & Grönt-appen ska få människor att äta den mängd på minst 500 gram som Livsmedelsverket rekommenderar för en god hälsa. Genom gamification och belöningssystem uppmanas användaren på olika sätt att äta mer frukt och grönt. Detta gynnar inte bara oss människor, hade de tagit reda på. Ökar vi vårt intag av frukt och grönt, minskar vår köttkonsumtion vilket gör att vi belastar miljön mindre. Appen ska även fungera som kunskapsbank, där man kan få en bra överblick över vad grönsaker och frukter gör för oss människor och vilka vitaminer, mineraler, antioxidanter etc som de innehåller.

Vi på Tripnet är stolt partner till DigIt och vi brinner verkligen för att engagera och inspirera ungdomar till att få upp ögonen för IT. Kanske någon av alla dessa fjärde- och femteklassare en dag i framtiden kliver in genom dörrarna som anställd hos oss på Tripnet…
– Det känns väldigt värdefullt och viktigt för oss att vara med och sprida intresset för IT. Vi ser oerhört positivt på detta skolprojekt och kommer fortsättta vara med och bidra även i framtiden, sa Viktor Eklund.

DigIt 2019 Universeum

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Ansvarstagande är ett måste

”Ett företag kan faktiskt inte känna ansva...

Engagemang med många syften

Techsektorn larmar om kompetensbrist. Ungdomsarbet...