Tripnet uppmuntrar unga till innovation och entreprenörskap

27 februari, 2023

Tripnet är stolt partner till Ung Företagsamhet i Göteborg och sedan några år tillbaka också tävlingsvärd för den regionala tävlingen Årets Innovation. För oss som bolag är det viktigt att stimulera entreprenörskapet i samhället. Det handlar inte alls om att alla skall driva egna företag utan om att man, oavsett position, har nytta av ett entreprenöriellt tankesätt och en förståelse för vad det innebär att driva en verksamhet. Att ha drivit UF-företag är exempelvis meriterande när vi rekryterar.

Innovation är självklart viktigt för oss på Tripnet. Därför känns det väldigt bra att vi är tävlingsvärdar i tävlingen Årets Innovation. År 2022 var det femton företag som tävlade. Mässan var inställd på grund av pandemin, så i stället var vi ute på Yesbox i Gamlestan för jurytjänst under en häftig dag då vi fick tjugo minuter med varje företag. Vi var sex personer i juryn som alla hade läst UF-företagens i förväg inlämnade rapporter så att vi hade bra bakgrundskunskap och hade kunnat förbereda våra frågor. Tjugo minuter går fort. Först gör företaget sin presentation och vi i juryn ska sedan föra en dialog och ställa frågor, så att vi kan bilda oss god uppfattning om bolaget. Allt dokumenteras, och sedan är det dags för nästa gäng. Som tur var hade jag väldigt bra jurykollegor som inspirerade mig väldigt mycket.

Varje år bildar man sig en uppfattning om företagen och hittar sin favorit. Det är alltid lika spännande att se hur denna bild förändras under dagen. När juryn enats om ett utslag skriver vi en motivering för de tre företag vi tycker är bäst. Eftersom jag skall stå på Stora Scenen i Kongresshallen på Svenska Mässan på kvällen, känns det lite extra viktigt att dessa motiveringar blir bra. Helst så vill man tidigt antyda vem vinnaren är, men de ska vara helt säkra. 2022 så var det InPlace UF som vann Årets innovation med den snillrika motiveringen;

” – En produkt med global potential som möter ett behov från såväl amatör som proffs. Med ökad friktion, minskad skaderisk och hög innovation, hittar denna produkt sin place på marknaden. Mitt i krysset skulle man kunna säga.”

Företagets affärsidé var att utveckla en produkt för fotbolls- spelare som har problem med att benskydden inte sitter på plats ordentligt under träning och match. Deras vision var att skapa ett ekologiskt hållbart alternativ till dagens slit- och slängprodukter.

SM i Ung Företagsamhet 2022

2022 var ett speciellt UF-år. SM-finalen genomfördes i Göteborg för första gången i UF:s historia. Jag anmälde mig tidigt till jurytjänst, då det känns väldigt bra att få vara med och bidra.

När det var dags för SM tillät restriktionerna också en fysisk mässa igen. Hela Svenska Mässan och Gothia fylldes av unga entreprenörer under några dagar. Mässan öppnade måndagen 23 maj, med pompa och ståt, en blandning av glädje, adrenalin och alla möjliga hormoner. Efter den officiella invigningen – som dessutom gästades av Ung Företagsamhets styrelseledamot Prins Daniel – passade jag på att besöka mässan och handla av alla utställande elever. Det hinner man tyvärr inte på tävlingsdagen men är synd att missa. Jag passade även på att lokalisera några av tävlingsmontrarna för att snabba upp tisdagen. Tävlingsdagen var oerhört intensiv eftersom juryn ska ut och besöka företagen i deras mässmontrar. Vi delade upp oss i mindre grupper som träffade några företag var. Återsamlade kunde vi slutligen enas och skriva vår motivation för de tre främsta bidragen.

Mässan avslutades med ett hejdundrande kalas, en av de roligaste galamiddagar som jag varit på! Svenska Mässan hade byggt bankettsal av den största mässhallen. 1 500 ungdomar i galaklänningar och kostymer firade. Våra unga entreprenörer hade en fantastisk kväll och jag hoppas de fått ett underbart minne för livet. – Göteborg levererar!

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.