Trendspaning – State of the Nation 2021

27 november, 2020
Hans 1

Traditionsenligt avslutades årets serie av Kunskapsfrukostar med Radar – ”The IT research Company” – och VD Hans Werner. Hans summerade året som gått, vilka utmaningar vi står inför, trendspanade och framförallt – gav oss ljusglimtar i en bitvis dyster omvärld.

Det har varit ett annorlunda, lite tufft, men utvecklande år. Mycket har behövt förändras. Så även Tripnets Kunskapsfrukostar som numera är helt digitala. Från mitt hemmakontor i Hindås inledde jag, Ulf Persson VD på Tripnet, frukostseminariet med en kort uppdatering om hur vi på Tripnet hanterar pandemin. Jag började med att berätta att vi i början av året, med stor glädje och tacksamhet, hann fira Tripnets 25-årsdag med fest, konfetti och underhållning. Läs gärna mer i The Tripnet Story. Kort därefter förändrades allt …

Ulf + presentation

Vi på Tripnet tog redan från början Covid-19 på stort allvar och kom snabbt fram till vad som är viktigast för oss. – Att alla i vår omgivning ska må bra och att säkerställa driften av våra kunders samhälls- och affärskritiska IT-system. Vi insåg ganska snabbt att Coronakrisen kan komma att hålla på länge, så det behövdes lösningar som fungerade över tid. Vi behövde ta samma ansvar som tidigare, samtidigt som vi planerade för distansarbete och periodvis risk för upp till 50 % sjukskrivning.

Vi hade precis gjort den sista implementeringen i vårt Teamsprojekt när det första fallen i Sverige bekräftades. Över en natt ställde vi om till att arbeta hemifrån och tack vare Microsoft Teams som kommunikations- och samarbetsplattform har det fungerat fantastiskt bra. Jag följde min förändringsguru Kelly Odells råd och checklistor för hur man lyckas med förändring – med IT som motor. Läs gärna artikeln från hans Kunskapsfrukost.

– Det är häftigt när man tänker på det, att jag precis som vanligt driver ett bolag – fast digitalt hemifrån min villa. Det finns många fördelar med att arbeta på distans. Vi sparar på vår gemensamma miljö och vardagspusslet är enklare att få ihop. Men jag saknar att kunna träffas – kollegor, kunder och partners. Jag har beslutat att vi på Tripnet ska arbeta hemifrån till och med sommaren 2021, därefter hoppas jag att vi kan bjuda in till möten på kontoret igen. Kunskapsfrukosten numera är digital så skänker vi frukostpengarna till Majblomman som motverkar barnfattigdom i Sverige, berättar Ulf Persson. – Tyvärr har behovet aldrig varit större.

Hans Werners trendspaning i slutet av 2019 handlade mycket om att en lågkonjunktur var på gång och att den förmodligen skulle komma med snabb fart. Men – inte kunde jag tro att det skulle ske i form av en pandemi. Aldrig förr har Hans och Radars arbete varit så viktigt och relevant som nu. Så – vad kan vi då vänta oss av 2021?

Hans + presentation

Radars framtidsspaning

Hans inledde med att prata övergripande om hur pandemin skapar stora skillnader i IT-ekosystemet. Vissa nischer inom branschen upplever en typ av konjunktur, medan andra upplever en annan. Konsekvenserna kommer framförallt från att digitaliseringen, i spåren av pandemin, har gått otroligt fort och mycket snabbare än vad vi någonsin kunde tro. Vidare berättade Hans att Radars spaningar har intensifierats och Covid-uppdateringar görs så ofta som varannan vecka. Slutsatserna är ännu inte klara och det dröjer nog lite till –  vi är trots allt fortfarande mitt i en pandemi.

Radars framtidsspaning utgick från fyra områden: geopolitisk utveckling, den svenska IT-utvecklingen, trender i det nya Sverige och rapporten Återstart Sverige.

Omvärldens påverkan

Omvärldens påverkan

Politik, ekonomi och pandemi. Dessa ord skulle nästan räcka för att summera 2020 och beskriva vad som kommer påverka oss under 2021. Hans berättade att det i huvudsak finns två världsekonomier: den amerikanska och den kinesiska. Kina går om USA, vilket såklart USA inte är särskilt förtjusta i. Dessutom litar man inte på varandras system, och inte heller på varandra. Förtroendet upplevs lika lågt som under Kalla kriget. Båda stormakterna förbereder sig med territoriell närvaro, makt och intensivt politiskt spel. Stormakterna är varandras hot och tonläget är mycket ansträngt.

–  Mellan dessa två ligger Europa. Europas förtroende för Kina är lågt och likaså är förtroendet för USAs system. Med Joe Biden kan vi förvänta oss traditionellt ledarskap och återuppta ingångna partnerskap. Det är bra för Europa och Sverige, förklarar Hans.

Vidare skildrade Hans för deltagarna hur pandemin ser ut på de olika kontinenterna. Europa upplever just nu en andra våg – mer kraftfull än någonsin. I USA är man fortfarande inne i sin första. Det ger en negativ utveckling eftersom ekonomierna är utmattade sedan våren, på samma sätt som vi människor upplever utmattning.

– Det är, på norrländska, obra. Det finns ett stort orosmoln kring vår förmåga att hantera pandemin i längden. Det får inte minst konsekvenser på den globala och nationella ekonomin. Tillväxten väntas bli låg och vinnaren är Kina som förväntas landa på plus, även om det inte är i närheten av tidigare. Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien förväntas tappa mest i Europa. Sverige kommer att tappa, men inte fullt lika mycket, spår Hans Werner.

EU har kommit överens om ett återstartpaket, där en stor del av pengarna ska användas till att fokusera på det gröna. Smarta städer, smart infrastruktur och gröna initiativ – och inte minst cybersäkerhet. Det innebär att digitala och nya tekniker kommer stå i strålkastarljuset. Detta kommer avspeglas och prägla även svensk ekonomi. Vi som jobbar inom denna del av IT kan förvänta oss starka år och hög tillväxt, men också ökat ansvar och fortsatta utmaningar. Dock kommer hårda ämnen bytas ut mot mjuka. Hur hanterar vi kris? Hur överlever vi en nedsläckning av vårt samhälle?

Det nya Sverige

Det nya Sverige

Så hur ser då situationen ut i Sverige? Hans berättade för frukostdeltagana om fem områden som beskriver det nya normala i vårt avlånga land:

  • Den bestående effekten i samhället och på arbetsplatsen. Radar tror att vi efter pandemin kommer arbeta 30-40 procent på distans. Det är varaktig bestående förändring.
  • Lokalt, kort och rörligt ersätter globalt, långt och fast. Digitaliseringen möjliggör att vi kan göra i princip allt på distans. Det påverkar supply chains globalt och många drabbas av detta. För att säkerställa varor och tjänster på marknaden och till sina kunder, tar verksamheter hem produktionen, eller sprider ut den, i allt större omfattning – för att inte vara sårbara. Så även inom IT. Vi vill nu skriva avtal som är korta, nära och rörliga.
  • Lagstiftning – möjliggörare eller hot. När Europa försöker motsätta sig den amerikanska IT-industrins dominans är det motsägelsefullt eftersom EU själva inte har kapaciteten. Vi ser mer och mer legal inblandning.
  • Digitalt gap leder till ökade cybersäkerhetsbehov. Prepping är nu på allas läppar, men inte enbart på individnivå, utan även nationell- och företagsnivå. Verksamheter lägger mer tid och pengar på att skydda sig själva och sina medarbetare, men även för att ta ett samhällsansvar. Kostnaderna för detta spås sticka iväg och bli ännu högre.
  • Hög M&A-aktivitet påverkar ekosystemet. Vi ser allt fler förvärv och ihopslagna verksamheter globalt.  Det innebär att vi måste förstå ägandet, långsiktigheten och kompetensen hos våra leverantörer, mer än någonsin.

Enligt Hans och Radar är detta viktigt att ha med sig som bakgrund för vilka trender som vi kan se under 2021. För – trots att vi önskar ett slut på pandemin, kan vi vara säkra på att vi inte går tillbaka till det som var innan.
– Vi har redan börjat glida in i det nya normala. Vi har förväntan på ett ökat ansvarstagande.  Våra myndigheter kan inte vara tydligare; både mot individer, samhälle och verksamheter. Ansvar är en större del av normaliteten nu. Vi kommer inte gå till jobbet på given signal. Fysisk närvaro på kontoret är inte lika viktigt, på Radar har vi anställt två personer i Göteborg. Digitala möjligheter krymper geografin. Så, efter sommaren 2021 kanske vi kan se att det nya normala har stabiliserats och är mer naturligt, säger Hans.

Hans + Trender på nytt slagfält

Trender på nytt slagfält

5G, AI och Cloud är inte nya begrepp, men förutsättningarna och möjligheterna har ritats om. Hans förklarar att den politiska inblandningen, gröna omställningen och prioriteringarna på att bygga ett robust, mer hållbart samhälle, gör tekniken till det nya slagfältet. Det är här vi ska navigera. Äger du Cloud, AI och 5G äger du alla flöden i en ekonomi och kan kontrollera transaktioner, produktioner och relationer – allt! Ny teknik ska ersätta människans arbete och skapa fortsatt ekonomisk tillväxt, men frågan om vad som händer med människan är fortfarande obesvarad.
– Det finns två saker vi behöver för att allt ska fungera: elektricitet för att slå på tekniken och kompetens för att skapa värde. Sverige kan visserligen producera el men har dålig förmåga att distribuera den i vårt avlånga land. När vi nu accelererar i teknisk utveckling uppstår ännu större kompetensbrist, vilket knappast kommer gynna Sverige. Ingen diskuterar omställningsprogram för människorna där AI ersätter jobben, men alla pratar om hur en jobbansökan ser ut, förklarar Hans.

Under 2021 kan vi, som sagt, förvänta oss trender såsom prepping (individuellt ansvar i kris och krig), slowbalization (prioritering av inhemska leverantörer och hemflytt) och Tech as the Battleground (teknik som slagfält). Effekterna av pandemin kommer påverka oss ekonomiskt för en lång tid framöver. Hans menar att det förvisso kan verka som att det enbart är många mörka moln på himlen, men när man tänker efter finns det också många ljusglimtar. Speciellt för IT-branschen.

Återstarta Sverige

Återstart Sverige

Radar har nyligen släppt en rapport som heter Återstart Sverige och som alla deltagare fick tillgång till. Om du missade Kunskapsfrukosten kan du skapa ett gratiskonto på Radars webbplats och därmed få tillgång till rapporten. Spännande läsning utlovas. Hans gav avslutningsvis frukostdeltagarna några spaningar, vilka delvis ligger utanför rapporten. Här kommer en snabb summering av dessa. Kom ihåg att det är industrialisera –> automatisera –> digitalisera som ligger i förgrunden till allt vi gör.

  • Browsing is dead. Att strosa planlöst i svenska butiker kommer dö ut, till förmån för annat. Walmart i USA har tagit fram en app där kunden snabbt kan plocka ihop sin korg med varor och därmed fort ta sig ut ur butiken, alternativt välja hemkörning eller upphämtning. Det innebär att Walmart begränsar sortimentet och hyllorna. Exponering och kampanj styrs av kunderna – inte tvärtom.
  • Virtual first. Kundtjänst, support och service (allt som har med kundrelationen att göra) består till stora delar av chattrobotar eller liknande lösningar. Försäkringsbranschen har kommit längst i Sverige gällande detta och automatiserar även bakåt i processerna.
  • Contactless. Den kontaktlösa ekonomin och relationerna kommer slå igenom alla branscher. Vi har sett hur den har påverkat oss under senaste åren och framförallt under pandemin. Trots det är vi bara i början av resan.
  • Big Data. Vi har pratat om det ett bra tag nu, men aldrig förr har det spelat en så stor roll. I arbetet för att finna ett vaccin mot Covid-19 har Big Data och dess mönsterigenkänning varit oumbärlig. Forskare har snabbt behövt se mönster, vilket Big Data gör avsevärt mycket snabbare än människan. Det har gjort att tidsplanen för framtagningen blivit kortare och arbetet mer effektivt.

Det var allt från Hans och Radars framtidsspaning inför 2021. Vill du ta del av Hans presentation eller veta mer om hur vi på Tripnet jobbar? Då är du varmt välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor.

Nästa kunskapsfrukost är den 11 mars 2021 då Niklas Gustavsson på Zool Enginering och Tripnets Göran Sjöberg kommer prata om nyttan med containers. Anmäl dig redan idag!

Avslutningsvis skulle jag vilja citera Hans.
– Var rädda om er verksamhet, om era kunder och ta hand om varandra. Det är det viktigaste, både kortsiktigt och långsiktigt.

Har denna artikel gett dig mersmak?

Nyfiken på att veta mer om oss och vad vi gör för våra kunder?

Våra senaste artiklar

Säkerhet – ett samarbete

Vad innebär egentligen säkerhet? Det funderade U...

Att förebygga en katastrof

Vi ser att de Tabletop-övningar vi gjort på Trip...

Hans Werner trendspanar inför året 2025

Hur kommer det egentligen att bli med Donald Trump...