The Tripnet Story – Hur Ulfs nördighet har bidragit till ’The Tripnet Feeling’

30 april, 2020

Från IQ till EQ

Ända sedan Tripnet grundades, när Internet fortfarande var svartvitt, har vi präglats av våra starka och orubbliga värderingar. Det finns en utmaning i detta – men också en möjlighet för VD-Ulf att gräva ner sig i ett helt nytt intresseområde…

Under åren har vi jobbat hårt för att svetsa samman personalen och skapa en stark förmåga att samspela för att lyfta gruppen. Vi har delvis gjort detta med hjälp av IDI – Interpersonal Dynamics Inventory. IDI avser att ge deltagaren ökad insikt om sitt eget beteende – som det upplevs av andra, ökad förståelse för andra människors olika beteendestilar och de behov som kan ligga bakom deras beteende samt vara ett verktyg för att utveckla förmågan till samspel och samarbete med andra människor.

Knasiga gadgets och sous vide-kokare

Enligt IDI finns det fyra grundläggande beteendestilar; Relator, Motivator, Processor och Producer. Hur beter jag mig och hur uppfattar andra mig i min roll på jobbet? När man lär sig att förstå hur man uppfattas och kan anpassa sitt beteende mot andra effektiviseras och förenklas samarbetet enormt. En av de drivande krafterna bakom vårt viktiga arbete att ”kitta” ihop personalen är Ulf Persson, vår VD. Han har en enastående förmåga att gå på djupet och verkligen ”nörda” ner sig i sina intressen. Det kan, förutom datorer förstås, handla om sous vide-kokare, avancerade systemkameror eller Star Wars-gadgets. I IDI har han fått ytterligare ett område att dyka djupt i.

Tripnet arbetade i många år nära Kaj Svensson på Svenskt Ledarskap för att bygga teamet och forma bolagets förhållningssätt. – Kaj har varit en fantastisk mentor och det känns härligt att jag nu har möjlighet att ta detta vidare på egen hand, säger Ulf och fortsätter, – Jag tycker det är intressant med människors beteenden och hur relationer formas och påverkas efter dessa. Kaj har enträget arbetat tillsammans med mig och gett mig många olika verktyg, IDI är ett av dessa. När jag frågade honom om det var möjligt att jag själv skulle kunna bli handledare så tyckte han att det var en bra idé. Varför ska vi behöva ta hit en konsult från Stockholm för att stötta oss i detta, när jag själv är så nyfiken och villig att lära mig? Men – i en värld där man är omgiven av idioter är det viktigt att välja rätt, ler Ulf, och ger en känga till den mycket omtvistade boken som såväl han som större delen av Sveriges psykologkår ifrågasätter.

Ulf tog alltså saken i egna händer och har nu licensierat sig till IDI-handledare och ansvarar därmed för Tripnets fortsatta arbete med detta verktyg.

Från fyrkantigt IT-bolag till hjärtlig kärlek och värme

Ulfs och medgrundaren Martins vision om att skapa en familjär, trygg och inkluderande kultur på Tripnet har varit påtaglig sedan starten för snart 25 år sedan. Den har till och med intensifierats och vuxit sig ännu starkare de senaste åren. Det är viktigt att skapa band mellan medarbetarna. Det kan vara gemensamma fikastunder, lunchhäng i företagets matsal eller aktiviteter långt efter att jobbklockan ringt ut medarbetarna från kontoret. Vi är helt enkelt måna om att vi ser varandra, att vi umgås och får de där sociala stunderna tillsammans. Frågeställningen och utmaningen som hela tiden har kantat företaget är; hur kan ett till synes fyrkantigt IT-företag, som sysslar med avancerade tekniska tjänster, uppfattas som varmt och välkomnande? Svaret är nog redan uppenbart. Summan av alla insatser och avsikter har bidragit till en tydlig kultur. Vi kallar den helt enkelt för The Tripnet Feeling!

Vi vill uppfattas som goda medmänniskor som är bra på dialog, feedback och aktivt lyssnande. Vi ställer upp och håller vad vi lovar. Vi vill uppfattas som okomplicerade människor med glimten i ögat och med skarpa hjärnor. Vi är också oerhört måna om att olikheter tillåts skapa bredd i organisationen

Vi tror på att leda med hjärtat, på ett ledarskap baserat på omtanke, kärlek och goda intentioner. Vi väljer att respektera varandra och dra nytta av allas goda kvaliteter, såväl personliga beteendestilar som kompetenser.

- Varför agerar och tänker vi som vi gör? Varför missförstår vi varandra ibland och varför har vi de värderingar vi har? Precis som när jag började skruva isär radioapparater som liten, har jag upptäckt att man kan lära sig mycket genom att ”skruva” på människor och organisationer, berättar Ulf. Jag ville förstå hur saker och ting hänger ihop, även på det mänskliga planet.

Vi har byggt ett team utöver det vanliga

Självkännedom främjar samarbete. Hur funkar du på jobbet? Är du den som driver gruppen mot ett tydligt mål? Kanske är du den som skapar ordning och reda, den som inspirerar dina kollegor, eller är du den som månar om att alla är med på båten och mår bra? Oavsett beteendestil, tror vi på Tripnet att alla behövs, och att vi kan anpassa våra beteenden så att gruppen fungerar optimalt. Vår egen lagkänsla är något alldeles extra och våra kunder pratar ofta om den speciella känslan man får vid en kontakt med oss, eller under ett besök på vårt kontor i Gårda. The Tripnet Feeling har kommit från ett medvetet värderingsarbete och vi jobbar stenhårt för att behålla känslan intakt

Positiva effekter av IDI

  • Du blir bättre på att samspela med andra. Du kommer att bättre förstå hur ditt eget beteende påverkar andra människor. Du blir medveten om dina styrkor och hur du kan minimera dina svagheter.
  • Du sparar energi till när du behöver den som bäst. Du kommer att lära dig när dina styrkor och talanger är nödvändiga för andra och i vilka sammanhang du bör anpassa ditt beteende.
  • Du gör andra bättre. Du kommer att förstå drivkraften bakom andras beteende och hur du kan stötta och hjälpa andra på ett mer konstruktivt sätt.
  • Ökad öppenhet ger tillit. När resultatet presenteras i en grupp som arbetar ihop, utvecklas man tillsammans. Medlemmarnas unika styrkor blir tydligare och kommer alla till del. Missförstånd minskar och toleransen för olikheter ökar.

Fortsätt läsa – The Tripnet story!

Vill du höra fler sköna historier?

eller ... vill du också bli en del av The Tripnet Story? Hör av dig!

Våra senaste artiklar

Att förebygga en katastrof

Vi ser att de Tabletop-övningar vi gjort på Trip...

Hans Werner trendspanar inför året 2025

Hur kommer det egentligen att bli med Donald Trump...

Cyberattackerna och NATO

Inför Sveriges inträde i NATO trodde många att ...