Nervpirrande final för unga IT-innovatörer

4 juli, 2018
Fantastisk innovationskraft, helt obegränsade tankebanor och sprudlande glädje. Det var en fröjd att se eleverna och deras presentationer i DigIt-finalen på Universeum.

Under våren har femte- och sjätteklassare från skolor runtom i Göteborg gnuggat geniknölarna för att ta fram ett tävlingsbidrag med uppdraget ”Teknik och IT inom området hälso- och sjukvård”.

DigIt är ett skolprojekt som ligger oss på Tripnet varmt om hjärtat. Syftet med projektet är att inspirera ungdomar till studier och arbete inom IT och telekomsektorn, som tros lida av stor avsaknad av kompetens redan 2020. Det spås en brist på uppemot 70 000 personer med rätt kunskaper alltså redan om några år.

Innovativa idéer

Under finaldagen fick fem elever från varje lag chansen att visa upp sina idéer i varsin monter på Universeum. De bjöd även på en kort treminuters-presentation inför en jury, klasskamrater, lärare och övrig publik som nyfiket hade strömmat till. Imponerande insatser av samtliga klasser. Allt ifrån smarta hälsoappar till specialdesignade sprutor och motionsutmanande digitala klockor fanns bland de tävlande bidragen. Och vem vet, idéerna kanske kommer att landa på marknaden så småningom.

Vi på Tripnet har under våren stöttat och stolt följt ”vår egen skola”, Victoriaskolan, som hade två bidrag med i tävlingen. En tilltänkt app med namnet ”Just Move” som ska få folk att röra på sig mer genom utmaningar ute i naturen. Och ”Digi Watch”, som är en fysisk digital klocka och app, där personer kan samla ”coins” genom olika typer av fysiska utmaningar. Tanken är att användarna belönas med hållbara produkter. Spännande idéer och härligt engagemang hos dessa ungdomar.

Till sin hjälp har varje klass också fått en lagcoach som studerar teknik och IT på högskola eller universitet. Tripnet och Victoriaskolans coach heter Cina Hellman och läser sista terminen på Newtons IT-högskola.
– Jag har fungerat som ett bollplank, men de har kommit på det mesta själva. Det är inspirerande att se hur de sprudlar av idéer. Det känns skönt att ge något tillbaks och jag hoppas att vi kan inspirera till att fler väljer vår bransch, sa Cina Hellman.

Den vinnande klassen

Extra stolta är vi även över vår egen IT-chef Viktor Eklund, som satt med i juryn och tog det tuffa beslutet om vilken klass som skulle koras till segrare.
Vinnare av DigIt-tävlingen 2018 blev till slut Torpaskolan 5A. Genom deras innovativa idé ”Linsx”, skulle de kunna hjälpa äldre personer med både minnet och hörseln – och på så vis skapa en tryggare vardag för våra äldre. 10 000 kr till klasskassan blev vinsten, och en chans att presentera sin idé på Vitalis – nordens ledande mässa inom eHälsa och framtidens vård och omsorg på Svenska Mässan.

Juryns motivering:

”Genom ert arbetssätt att fråga de äldre vad de skulle vilja ha är detta ett gott exempel på användardriven utveckling som leder till flera funktioner i en lösning som kan bidra till en bättre vardag, ökad trygghet och möjlighet till att få klara sig själv.”

Vi ser fram emot att följa DigIt även nästa år och att få ta del av nya spännande IT-lösningar av ungdomar – för framtiden.