Framtidsspaning – vilka trender ser vi?

19 augusti, 2024

Hur kommer framtiden att se ut inom IT-världen och vilka trender kan vi se inför 2024? Hans Werner, CEO på Radar berättar traditionsenligt om sin framtidsspaning på Tripnets kunskapsfrukost från i november 2023.

Geopolitik – allianser och en död globalisering

Geopolitik handlar om staters agerande utifrån geografiska förhållanden. Vi befinner oss i ett allvarligt geopolitiskt läge där den globala tanken är död, förklarar Hans. Istället för att tänka globalt så tänker länder på vad som är bäst för de själva, och att forma och vara en del av olika allianser är viktigare än någonsin. I sin framtidsspaning ser Hans dock att det är möjligt att globaliseringen kommer tillbaka i ett senare skede, om vi alla behöver samarbeta för att hantera en katastrof.

- Glöm den globala tanken, menar Hans!

Untitled CAM 2.00_08_09_29.Still002 FIXAD

Tandlösa sanktioner och en ekonomisk stormakt

Det finns en mängd allianser som är extra viktiga att ha koll på för att kunna analysera vår omvärld och fundera på hur framtiden kommer att se ut.

En allians som av förklarliga skäl har varit på allas läppar på sistone är NATO. I mars 2024 fick Sverige slutligen bli fullvärdiga medlemmar i alliansen. Men ett medlemskap är inte bara positivt, menar Hans. Som medlem i NATO verkar risken för cyberattacker öka. I vårt grannland Finland har cyberattackerna ökat med 40% sedan NATO-medlemskapet.

I försvarssamarbetet CRINCK ingår Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea. Dessa länder kan tillsammans kontrollera viktig geografi och stå emot sanktioner. Till exempel sanktionerna mot Ryssland, där Kina svarar med att öka sin export till Ryssland. På så sätt påverkas den ryska ekonomin inte lika mycket av sanktionerna som många andra länder hoppas. Hans kallar därför sanktionerna mot Ryssland för tandlösa.

Den ekonomiska alliansen BRICS, som i grunden består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, har nu utökats med ytterligare tre länder: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Argentina. Alliansen i sin ötökade form är enligt Hans på väg att bli en ekonomisk stormakt. Till exempel så finns 42% av världens oljeförsörjning i BRICS-länder. Dessutom sitter länderna på 72% av vår förmåga att utvinna jordartsmetaller som är viktiga för grön omställning, till exempel i elbilar.

 

Framtidsspaning - tekniken och dess möjligheter

Ett fenomen som det pratas mycket om nu är AI. Hans förklarar att AI kommer att assistera oss alla i framtiden, och att det är något man får välja sig vid. Han berättar vidare att det finns många olika sätt att använda AI, och att USA ligger i framkant på detta område. Medan vi i Sverige jobbar med AI som en assistent så funderar USA på hur AI kan förstärka affärer, kundupplevelser och värde. Hans beräknar att vi i Sverige är där om ungefär två till tre år. Än är Hans inte rädd för att bli ersatt av AI, den kan mycket men inte allt.

Tekniken handlar i hög grad om konkurrens, vilket Kina arbetar mycket med. Kina vill ständigt bli bättre och marknadsför nu Huawei-telefoner som ska ha bättre prestanda än Apple, och bilar som är bättre än Tesla.

Kompetens – finns det kunskap?

Det sägs att det finns en brist på 70 000 personer inom Tech och IT, men det är inte något som Hans och Radar tror på. Däremot lyfter han att alla måste bli bra på att hantera teknik i det samhälle vi lever i. Det är inte bara personer som arbetar specifikt med IT som behöver hantera tekniken, utan också läkare, finansmän och fastighetsskötare för att nämna några.

- Vi som medborgare måste förstå tekniken och teknikens möjligheter för att kunna förhålla oss till det som samhället kommer utveckla i framtiden, säger Hans.

Han ser en utmaning i att göra alla duktigare digitalt, men ser också hoppfullt på framtiden i och med alla de unga personer som utbildas inom IT nu.

Untitled CAM 2.00_02_17_29.Still005 FIXAD

Energi – ett spel om makt och begränsning

Energiförsörjning handlar mycket om geopolitik och om vem som besitter makten. Olja och gas kontrolleras till stor del av Kina och Ryssland, och kärnkraften av Australien, Kanada och Ryssland. Kina är en stor leverantör av solenergi och äger mycket vindkraft som påverkar oss. Både Kina och Ryssland har alltså står makt över energiförsörjningen även här i Europa. Frankrike till exempel är till 70% beroende av kärnkraft, med uran från afrikanska länder. Hans betonar därför vikten över att hålla koll på även de afrikanska länderna. Om Ryssland skulle kontrollera det afrikanska uranet skulle det plötsligt uppstå stora problem även här i Europa.

Något som Sverige har är Europas största fyndighet av jordartsmetaller och även mycket koppar. Jordartsmetaller är väldigt viktiga för en grön omställning. Koppar används till otroligt många saker, som i mobiltelefoner och elbilar, men också till vindkraft. 20% av en mobiltelefons vikt är koppar.

Hans framtidsspaning är att energi är den faktor som kommer att begränsa oss först och mest, till skillnad från teknik och kompetens. Vi saknar en långsiktig energipolitik i Sverige, vi har en dålig energiinfrastruktur och det råder stor oenighet. Dessutom saknas det gränsöverskridande överenskommelser på många plan.

 

En ekonomiskt positiv framtid

Trots att hushållen just nu märker av en lågkonjunktur så betyder det inte att framtiden ekonomiskt är mörk, tvärtom menar Hans. Han förklarar att det inom IT-ekonomin just nu råder en stadig högkonjunktur, och han beräknar tillväxt 2024.

Utmaningar och bättre säkerhet

Det finns många utmaningar 2024. Hans lyfter kostnadshöjningar som ett problem, tillsammans med komplexa prismodeller som kan göra saker dyrare. Många företag anställer konsulter på vissa positioner för att spara pengar.

Med den nya lagstiftningen om NIS2-direktivet (klicka här för att höra Rikard Bodforss berätta om vad det innebär) beräknas kostnader öka, men det gör även säkerheten. NIS2-direktivet beräknas öka svensk ekonomisk tillväxt, och ger gränsöverskridande regler som gör att världen står emot cyberattacker bättre.

Sammanfattning – mörker och ljus

Framtiden ser både mörk och ljus ut enligt Hans framtidsspaning. Det allvarliga geopolitiska läget och oklarheter kring energiförsörjning är skrämmande, men samtidigt har vi AI som hjälpmedel och en högkonjunktur inom IT-ekonomin. Det viktiga är att vi har koll på vår omvärld. Det återstår att se om Hans spaningar stämmer in på verkligheten, men han brukar ha skrämmande rätt!

Blir du nyfiken och vill veta mer om oss?

Vi på Tripnet är tillräckligt stora för att alltid ligga i framkant, samtidigt som vi inte är större än att vi har en unik relation till varje kund.

Våra senaste artiklar

Framtidsspaning – vilka trender ser vi?

Hur kommer framtiden att se ut inom IT-världen oc...

Skyddade god informationssäkerhet mot CrowdStrike-incidenten?

Tack vare god informationssäkerhet och en gnutta ...

NIS2-direktivet – vänta inte!

Under Tripnets kunskapsfrukost på skärtorsdagen ...