24 februari, 2017
Nu har årets upplaga av tävlingen NextUp dragit igång igen och för tredje året i rad är Tripnet med som silverpartner. Det är ett ansvarsfullt åtagande som medför en massa positivt, bland annat förmånen att ta emot ett gäng åttondeklassare i våra lokaler – något som brukar vara både inspirerande och roande.

Next Up är ett projekt för att öka intresset för IT bland ungdomar och på så sätt hjälpa till att säkra tillgången på duktiga systemutvecklare och IT-arkitekter i framtiden. I projektet får elever i årskurs åtta tävla mot varandra. Det gäller att hitta en kreativ och smart lösning på ett verkligt IT-problem. Till sin hjälp har de IT-studenter från nätverket Datatjej, som peppar och coachar eleverna.

Den 6 februari kom klass 8 från Hålabäcksskolan i Kungsbacka, som är med i tävlingen, på studiebesök. Cai, Marcelo och jag visade runt i lokalerna och i datorhallen i Kanoldhuset, tvärs över gatan. Hårdvara och infrastruktur är inte helt enkla saker att relatera till men när vi började prata om Black Friday och vad som egentligen krävs när miljontals människor ska ut på nätet och handla samtidigt, trillade polletten ner för många av eleverna. Åttondeklassarna som är med i Next Up tillhör faktiskt en relativt liten och utvald skara som tillåts komma ”bakom kulisserna”, dvs in i våra datorhallar, en miljö man vanligtvis inte rör sig i.

Next Up-finalen går av stapeln den 31 mars på Universeum och det är något vi på Tripnet verkligen ser fram emot. Tidigare år har vi nämligen fått sett prov på många kreativa och intelligenta innovationer. Vem vet – kanske får vi se några av idéerna förverkligas i framtiden. Ännu bättre vore det förstås om många av eleverna väljer att utbilda sig inom IT och i framtiden blir våra nya kollegor.

Katarina Näslund