De senaste IT-trenderna!

11 november, 2015

Att förstå vad som händer

IMG_0417

Allt står inför förändring. Världen snurrar fortare och fortare. Internet blir allt mer kritiskt och är snart, om inte redan, en lika samhällskritisk infrastruktur på samma sätt som el och vatten. Vi blir allt mer beroende av fungerande IT. Jag noterar att nu senast har flera banker drabbats av DDoS-attacker och i min lokala ICA är några av hyllorna tomma på grund av IT-problem.

Jag är precis tillbaka från Radar Summit 2015Radar är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt. Radar Summit har snabbt etablerats som Nordens största mötesplats för IT beslutsfattare och leverantörer inom IT. Vi var 700 tunga IT-beslutsfattare och cirka 100 leverantörsrepresentanter som lärde av varandra under en intensiv dag med seminarier, diskussioner och möten. Dagen avslutades med att Fredrik Reinfeldt gav sin syn på vikten av innovation och att man tar till sig förändring som något positivt.

Internet var en övergående fluga, välkommen till IoE

Vi lever i en spännande tid. Vi går från Internet till IoT (Internet of Things) och raskt vidare till IoE (Internet of Everyting). Om Internet de senaste 20 åren har påverkat våra liv, så kommer inom den närmaste framtiden IoT ändra våra liv tio gånger så mycket på kortare tid. Dessutom producerar IoT mängder av data. Jag noterade att 90 % av all tillgänglig data i världen idag är producerad de senaste två åren. Det är en ofattbar tillväxt som dessutom är exponentiell.

Ett ganska nytt begrepp i sammanhanget är MALT (Micromapping, Advertising, Location and Transactions). Det handlar om mikropositionering inomhus, t.ex. på ett shoppingcenter, där reklam och aktiviteter triggas baserat på var du är. När jag besökte Liseberg nu på höstlovet, fick jag en del anpassade meddelanden från Lisebergsappen – mycket användbart! Sista bokstaven i MALT står för transaktion, alltså plånbok och betalningslösningar. Jag fick lära mig att både Apple och Microsoft har färdiga lösningar för att använda sig av MALT. Har du inte hört förkortningen tidigare så lägg den på minnet.

När man tittar på säkerhetssidan noterar jag att det på den globala hackermarknaden har utkristalliserat sig en tydlig prislista. Ett Facebook-konto är värt en dollar och DDoS kan köpaa ”as a Service” från 7 dollar. Det är skrämmande, speciellt eftersom det krävs både en hel del kunskap och kostar pengar att skydda sig. I ljuset av dessa gläds jag åt ett ökat intresse för att prata om IT-säkerhet.

Välkommen på årets sista kunskapsseminarium!

IMG_0452

Som ett unikt tillfälle för dig som är beslutsfattare inom IT, har vi bjudit in Nils Molin från Radar, för att berätta mer om de senaste IT-trenderna. Oavsett om du vill få en fördjupning eller inte har haft möjlighet att delta i Radar Summit, ger vi dig chansen att lyssna till Radar i Göteborg.

Tid: Torsdag 3 december, 07:45 – 09:45
Plats: Restaurang Danilo, Bergakungen, Skånegatan 16B i Göteborg.

För agenda och anmälan se www.tripnet.se/seminarieanmalan.

IMG_4953,-webb

Ulf Persson, VD
ulf@tripnet.se

 

Mer information om Radar och radar Summit finner du på radareco.se och radarsummit.se