Inför Sveriges inträde i NATO trodde många att cyberattackerna skulle öka i och med att vi gick med i alliansen. Så även Hans Werner från Radar som pratade om detta på den årliga ”State of the nation”-kunskapsfrukosten inför 2024. Hur gick det egentligen? Har cyberhotet ökat efter att Sverige gick med i NATO?
Det finska exemplet
Efter Finlands inträde i NATO rapporterades det att de fått problem med ökade cyberattacker. Just detta var något som Hans tog upp när han funderade på hotbilden mot Sverige. Hans spaning var att hotbilden skulle öka i och med inträdet i NATO.
Medias rapportering
Media rapporterar att attackerna tvärtom har minskat sedan Sverige kom med i NATO. Detta eftersom Sverige inte längre går att stoppa från att gå med i NATO. Då lägger i stället Ryssland, som stod bakom många av attackerna, fokus på andra länder.
– Det kanske var viktigare för dem att försöka påverka vårt beslut än att få oss att känna oss dumma som gick med i NATO, säger Marcus Murray, expert på cybersäkerhet. Även Iran har utfört många cyberattacker mot Sverige, men sedan den iranske fången Hamid Noury släpptes ur svenskt fängelse får attackerna inte längre lika stor spridning. Detta kan vara ännu en anledning till en minskad mängd attacker.
Vad ser vi på Tripnet?
– Det vi kan ser är att de desinformationskampanjer och attacker som syftade till att försena NATO-inträdet, bland annat kring koranbränningar och LVU-kampanjen har minskat. Vi ser däremot olikt medierapporteringen att attackerna från Ryssland och deras lydstater ökat, men dessa är inte mediala på samma sätt, säger Ulf Persson. Vi kan inte på något sätt slappna av, utan vi måste alla gemensamt fortsätta arbetet med informationssäkerhet. Det är en ständig kamp mot såväl statliga aktörer som cyberkriminella. Vi måste alltid hålla koll, avslutar Ulf.