Vad gör vi på Tripnet, egentligen?

21 mars, 2016

Toråsskolan på studiebesök

Ja, vad är det vi jobbar med på dagarna och vad är det som händer innanför väggarna på kontoret och i våra datorhallar? Det tar vi ofta för givet att alla känner till och glömmer därför bort att berätta om det på ett enkelt sätt. Häromveckan fick vi möjlighet att se på vår verksamhet ur ett annat perspektiv. Vi fick nämligen besök av två åttondeklasser som är med i årets upplaga av NextUP, IT-tävlingen som ska inspirera ungdomar och ge dem en bild av hur det är att jobba med IT, och samtidigt få eleverna att upptäcka att de själva kan vara framtidens digitala talanger.

160224_101143

Tripnet åter igen partner till NextUP

Tripnet är för andra året i rad med som ett av projektets partnerföretag. Den främsta anledningen är att vi gillar alla initiativ som syftar till att öka intresset för IT, framförallt hos unga som snart ska välja gymnasieutbildning. Att det sen är kul att få en inblick i hur högstadieelever tänker och resonerar kring teknik är en stor bonus.

160224_111719_1

Att ha åttondeklassare på besök i våra datorhallar och teknikavdelning innebär att vi utmanas att förklara saker på ett nytt sätt. Vi funderade innan på vad de kunde tänkas ha för förkunskaper. Vet de ens vad en switch är? Behöver vi förklara vad ’konfigurera’ betyder? Under rundvandringen visar det sig dock snabbt att eleverna är både kvicktänkta och smarta. Men när en av eleverna efter en lång stund medger ”Jag vet faktiskt inte vad IT är”, är min första reaktion: ”Okej, nu får vi nog backa tillbaka några steg”. En sekund senare inser jag att ungdomarna faktiskt ser på IT och omvärlden på ett annat sätt. För de som är födda på 2000-talet är givetvis IT både allt och ingenting. Gränserna mellan den digitala världen och den ”verkliga” är flytande. Det är en stor skillnad mot när jag växte upp, då det var få som ens hade sett en dator och vi som var intresserade av datorer var en liten grupp som kände oss ganska nördiga. De här eleverna berättar för mig att datorer och läsplattor är ständigt närvarande under skoldagen. Samtidigt råkade jag berätta att jag hade en skrivmaskin på mitt första jobb, (Ursäkta, hur gammal är farbror?) papper och penna använder de bara på mattelektionerna. Olika appar är hela tiden igång och de har dessutom många egna digitala idéer som de skulle vilja utveckla i framtiden. Det tycker jag verkar riktigt lovande!

160224_111753

Har Tripnet några Fiender?

Men tillbaka till frågan ”Vad gör ni på Tripnet egentligen?” Ett enkelt svar är att vi tar hand om andras datorer. All data som finns på miljontals webbsiter, och som skickas fram och tillbaka mellan datorer måste ju finnas någonstans. Helst på en plats där det finns gott om utrymme och där informationen är säker från brand, stöld och olika attacker. ”Oj, har ni så många fiender?” frågar en av eleverna när vi berättar detta.

Nej, Tripnet har inte några fiender vad vi vet men däremot är det många av våra kunder som då och då råkar ut för attacker. Det kan vara från illasinnade personer som bara vill förstöra eller som försöker komma åt information om kreditkort, så att de kan handla för andras pengar. Då är det vår uppgift att se till att de inte lyckas.

160224_102144

En annan viktig uppgift vi har är att se till att våra kunder kan nå sina webbsidor och servrar snabbt. Vi har tre stycken linor på 10 Gigabit vardera. Ska man jämföra med hur snabbt internet man har hemma så är en vanlig uppkoppling via fiber 100 Megabit per sekund. ”Går det inte åt mycket ström då?” undrar eleverna.

Jo, det gör det. Vi gör åt ungefär lika mycket el som i 60 villor. Det betyder att det också blir ganska varmt i våra datorhallar. Därför måste vi ha något som kyler ner datorerna. Det drar också mycket ström och som vi alla vet är strömförbrukning något som inte är bra för miljön. Därför har vi på Tripnet investerat i ett eget vindkraftverk, så att vi kan se till att vi har förnyelsebar eldrift i många år framöver.

När vi ändå är inne på el, kan vi ta nästa fråga som lyder:

”Vad händer om det blir strömavbrott?”

160224_120720

Om strömmen går så har vi ett extra batteri, som kallas för UPS (står för Uninterruptible Power Supply). Det tar automatiskt över så att man inte ens märker av avbrottet. De flesta strömavbrott är korta men om strömmen inte kommer tillbaka direkt så har vi en dieselmotor i varje datorhall. De startar upp efter bara 15 sekunder.

Hur kan vi inspirera ungdomar?

Som partner till NextUP vill vi visa vad det innebär att arbeta med IT och förhoppningsvis inspirera eleverna till ett studieval som leder fram till ett yrke inom IT. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt jag tycker det är att få fler tjejer till IT-branschen. Det som är extra fint med NextUP är att varje lag får en lagledare från nätverket Datatjej. Det är kvinnliga studenter från IT-utbildningar som kan förmedla en bild av vad det innebär att studera t.ex. systemvetenskap och att det är en bransch som passar både tjejer och killar.

160224_102012

Vi passade på att fråga åttondeklassarna vad de vill bli. Det är svårt att veta när man är 14-15 år men några av dem tyckte att det lät spännande att jobba med IT i någon form, kanske med robotteknik eller som nätverksdesigner. ”Måste man gå på typ Chalmers för att jobba här?” undrar någon.

Nja, de flesta av oss som jobbar på Tripnet har någon form av teknisk utbildning men vi har bara några enstaka som är civilingenjörer, så det är inget måste. Klassens lagledare Louise som pluggar på Chalmers påpekar att det är en rolig utbildning, framförallt tycker hon att studentlivet och allt runtomkring är toppen. Personligen är jag övertygad om att Louise har valt helt rätt utbildning, hon lär slippa skrivmaskin på första jobbet!

Den jobbigaste frågan?

Den sista frågan från eleverna innan de drog vidare mot Universeum var: ”Varför heter ni just Tripnet?”

Jag anade att frågan skulle komma men det finns faktiskt inget riktigt bra svar. Ett halvt svar är att när vi startade 1995, så hette alla företag som höll på med Internet något som slutade på net: Telias tjänst hette Tipnet och så fanns Swipnet, Algonet med flera. Så ändelsen var självklar. Förleden Trip- är en förkortning för något men vi minns inte riktigt. Eller också är det bara för tramsigt för att kunna återberättas … vi tar det en annan gång.

160224_094220

Ulf Persson, VD

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Säkerhet – ett samarbete

Vad innebär egentligen säkerhet? Det funderade U...

Att förebygga en katastrof

Vi ser att de Tabletop-övningar vi gjort på Trip...

Hans Werner trendspanar inför året 2025

Hur kommer det egentligen att bli med Donald Trump...