Tripnets miljöansvar är summan av medarbetarnas personliga engagemang

29 juni, 2021

"Ett företag kan faktiskt inte känna ansvar – det är människorna som arbetar på företaget som måste känna engagemang och agera ansvarsfullt!" Citatet är från Ulf Persson, VD på Tripnet, som i många år arbetat envist med siktet inställt på att skapa ett bolag som inte duckar för att vidta åtgärder. Helt enkelt, en verksamhet att vara stolt över!  

Det är en varm och solig dag när vi samlas i Värred, några mil utanför Göteborg, för ett besök hemma hos Tripnets operative chef Göran Sjöberg. På dagens agenda står, förutom inspirerande samtal om hållbarhetsfrågor i allmänhet och miljöfrågor i synnerhet, ett studiebesök för att beskåda Görans senaste investering – den stora solpanelanläggningen som sedan ett år tillbaka pryder garagetaket.  

Göran bjuder på lunch

Hållbarhet är en fast punkt på agendan

Tripnets vardagliga arbete med tung teknik, tuffa utmaningar och avgörande leveranser kontrasteras sedan många år tillbaka av vår mer mjuka och mänskliga sida – den del av vårt varumärkes personlighet som vi allt oftare också förknippas med. Vi engagerar oss i allt ifrån Majblommans arbete mot barnfattigdom till Ung Företagsamhets strävan att stötta ungas entreprenöriella lärande, fysiska aktiviteter såsom huvudsponsorskapet av Trailvarvet till vår egenarrangerade golftävling Tripnet Cup.  

 – Vårt kanske ändå största engagemang är det som inte syns, då det inte ramas in av spektakulära event utan pågår i det lilla – dag ut och dag in. Jag syftar förstås på vårt arbete med att ta så stort ansvar som möjligt för vår egen miljöpåverkan, säger Ulf Persson, VD på Tripnet. Det går inte att sticka under stol med att vi, som driver ett antal stora datorhallar, förbrukar en hel del elektricitet. Detta faktum fick oss förstås att börja fundera på hur vi kunde bidra. Redan för åtta år sedan, år 2013, investerade vi i byggnationen av en ny vindkraftspark i Mora kommun i Dalarna, berättar Ulf.   

Om man har långsiktiga planer kan man också göra långsiktiga investeringar. Så resonerade vi då, och det är vi evigt tacksamma för idag, då satsningen har visat sig vara klok, inte enbart av miljöskäl även ur ett ekonomiskt perspektiv. Lika länge har vi varit noga med att källsortera vårt elektronikskrot. Alla gamla datorer destrueras och återvinns på hemmaplan, för att inte bidra till problem-export.  

Medarbetarnas engagemang är äkta och högst närvarande

– Internt finns det ett väldigt stort medarbetarengagemang i dessa frågor, berättar Katarina Näslund, säljchef på Tripnet. I stort sett alla bidrar på det sätt som de kan. Det spelar ju egentligen ingen roll om det kommer ut i form av källsortering, elbilsinnehav, ändrade kostvanor eller som Göran här, som satsat på en stor solpanelanläggning för elproduktion, säger Katarina. 

Solcellerna i Värred har en bra dag. Från en klarblå himmel gassar solen och vi konstaterar att Görans placering på garagetakets båda sidor är lika klok som effektiv. Men – vetter de verkligen åt söder?  

– Det råder en myt om att solceller måste läggas på tak mot söder, berättar Göran, som självklart – som den tekniknörd han är – är otroligt påläst. Det är ytterst få procent av den maximala kapaciteten som vi tappar i vår öst-västliga riktning. Det vi förlorar i maximal effekt av solens höjd i söderläge, kompenseras till stor del av ökat antal timmar i östlig riktning på morgonen och västlig riktning på kvällen, säger Göran nöjt.   

Elbilar – en lika bra affär för miljön som för plånboken

Även bilparken har bytts ut under senare år. Idag drivs flertalet tjänstebilar på el och parkeringsplatserna utanför kontoret har kompletterats med laddningsstolpar. Fler och fler av medarbetarna väljer också att växla upp och ersätta sina fossildrivna fordon med mer miljövänliga el-alternativ.

Ulf & Katarinas elbilar

I våra kundmöten pratar vi ofta och mycket om miljöaspekter. Det är lika viktigt för dem som det är för oss, konstaterar Katarina. Jag tyckte att det var pinsamt att efter ett sådant möte gå ut på parkeringen, starta motorn och köra iväg i min dieselbil! Nu har jag hela tiden en jätteskön känsla i hjärtat, när jag ljudlöst glider iväg i min lilla elbil, säger Katarina och ler stolt. 

 – Min nästa bil blir definitivt en elbil, säger Göran. Idag kostar bränslet mig runt 16 kronor litern. Nu när jag kan ”tanka”, dvs ladda här hemma med den el våra solceller har genererat, då blir det faktiskt gratis! Våra ursprungliga kalkyler att solpanelerna skulle betalt sig på 20 år, sjunker drastiskt med flera år när jag byter till elbil. Snacka om win-win när mitt drivmedel är både bra för miljön och min plånbok!  

Vi på Tripnet är stolta över hur långt vi kommit men lika medvetna om att vårt arbete med hållbarhetsfrågor är utan slut. Varje dag måste vi – som bolag och som individer – fundera på vad vi mer kan göra.

Ulf, Katarina och Göran

Ulf, Katarina och Göran står i solgasset i Göran och Anns fantastiska trädgård och är samstämmiga när de konstaterar: 

–  Vi måste vara aktiva i klimatfrågan. Vi måste agera. Vi ska ju lämna över till våra barn och barnbarn! 

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Säkerhet – ett samarbete

Vad innebär egentligen säkerhet? Det funderade U...

Att förebygga en katastrof

Vi ser att de Tabletop-övningar vi gjort på Trip...

Hans Werner trendspanar inför året 2025

Hur kommer det egentligen att bli med Donald Trump...