Framtidens IT-expertis på besök

17 mars, 2015

Den 26 februari hade vi finbesök här på Tripnet – 50 pigga och nyfikna åttondeklassare som är med i tävlingen NextUp. Ungdomarna fick bland annat se vad som ryms i en datorhall och vi på Tripnet fick värdefulla insikter i hur högstadieelever tänker och resonerar kring IT och framtidens teknik.

NextUp studiebesök 26 februari

Klockan nio på torsdagsmorgonen stormade ett glatt och morgonpiggt gäng in på kontoret. Det var en åttondeklass från Frillesåsskolan som tillsammans med sina lärare i matte, teknik och NO hälsade på. Studiebesöket är en del av NextUp, där Tripnet är ett av partnerföretagen.

IT-tävling för 8:e-klassare

NextUp är en tävling där åttondeklassare ska hitta lösningar på riktiga IT-problem. Förhoppningen är att det ska leda till ett ökat intresse för IT och få fler duktiga systemutvecklare, mjukvaruutvecklare och IT-arkitekter i framtiden. Till sin hjälp får eleverna handledning av kvinnliga IT-studenter från högskolan, som ingår i datanätverket Datatjej. Frillesåsskolans lag leds av Hanna Materné som läser till civilingenjör på Chalmers. Hon var också med på studiebesöket och ser NextUp som ett bra initiativ för att få fler intresserade av IT. För dessa ungdomar är det ju snart dags för gymnasieval.

IMG_7598

– Det är viktigt att få fler intresserade av IT, framförallt tjejer. Vi är 120 stycken på mitt program men bara 15 tjejer, berättar Hanna som gärna ser en framtid som IT-arkitekt eller interaktionsdesigner.

Hanna är även länken mellan NextUp och oss på Tripnet. Vi stöttar med vår kunskap och kommer att heja på laget när de tävlar på Universeum den 24 mars.

En tripp till datorhallen

Efter att ha hälsat eleverna välkomna delades de upp i grupper och Katarina, Ulf, Marcelo och Anna tog med dem runt på kontoret och till Tripnets datorhall i Kanoldhuset, på andra sidan Örgrytevägen. Det är en av våra tre datorhallar. En finns i kontoret på Åvägen och den tredje är så hemlig att bara ett fåtal känner till den.

IMG_7572

Dieselmotorer inget nytt för eleverna

Vi tittade på kabelstegarna under golvet, servrarna och de olika strömförsörjningsanordningar vi har. I vanlig ordning var det en utmaning att göra sin röst hörd bland de starka fläktarna men eleverna lyssnade uppmärksamt och intresserat. Vi tog även en tur förbi dieselaggregatet, som används om vi skulle drabbas av ett strömavbrott.  Flera av Frillesås-eleverna kände igen ett reservkraftverk. Det är lite vanligare på landsbygden, där strömmen går oftare än inne i stan, fick vi veta. Tripnets dieselmotor var däremot lite större än vanligt.

– Vad kostar det att fylla tankarna med diesel? ville läraren Susann Aspling veta.  Ulf berättade att den rymmer 10 000 liter, så till dagsaktuellt pris skulle man hamna på ca 137 000 kr, något som Ulf blev varse när datorhallen byggdes.

– Efter att ha investerat 8 miljoner upptäckte vi att vi glömt köpa diesel, så det blev några kronor dyrare än vi tänkt oss, medgav Ulf.

IMG_7545

Väl tillbaka på kontoret stannade vi till hos Uffe som berättade om ”teknikrummet”, där vi sköter om de datorer vi just varit och tittat på. Eleverna tyckte det var intressant att se att det finns så olika saker man gör på ett IT-företag. Uffe förklarade att vi där har program som undersöker hur datorerna mår och som slår larm om något inte är som det ska.

Nyfikenhet är en framgångsfaktor

Studiebesöket avslutades med en fika och pratstund, där Ulf berättade om hur allting började en gång, när han och Martin träffades – två nyfikna ”IT-nördar” som gillade att skruva isär saker för att ta reda på hur de funkar, hur de 1995 satte upp en modempool i bokhyllan Ivar och hur vi på Tripnet idag hjälper kunder med insiktsfulla råd hur de ska använda tekniken. Katarina gav sin syn på hur det är att arbeta i IT-branschen:

– Det är roligt men det skulle vara ännu roligare om vi kunde bli fler tjejer.

IMG_7554

Eleverna var nyfikna på vilka utbildningar som gäller om man vill jobba med IT. Hos oss på Tripnet finns allt från samhällsvetare till civilingenjörer.

– Det viktigaste är nyfikenheten, säger Ulf. Det krävs mycket nyfikenhet för att bli duktig men man måste inte vara tekniknörd – det är lika viktigt med det personliga.

Olikheter är bra – och alla är lika viktiga

Klassens lärare i teknik, matte och no, Susann Aspling som var med på studiebesöket håller med och tycker att den här typen av teknikprojekt är så roliga, just för att det visar att alla är lika viktiga:

– Man är bra på olika saker, men alla behövs. Vissa är bra på att driva projekt framåt, andra på att skapa, rita och konstruera.

Precis så är det på ett IT-företag också. Olikheterna och mötena mellan människor är oerhört värdefullt. Det är ofta då man kan hitta de bästa lösningarna.

IMG_7593

Susann och hennes kollega Christina berättade att de valt att gå med i projektet som en del i teknik-, matte- och no-undervisningen.

– När vi jobbar med verkliga projekt märker eleverna att det är mycket lättare att lära sig. Vi försöker även att jobba över ämnesgränserna. Vi tränar automatiskt på engelska och att besöka företag är ju en del av samhällskunskapen, menade Susann.

Kluriga uppgifter att lösa

Till sist var vi förstås oerhört nyfikna på att höra hur det går för klassen i tävlingen. De har fått två stycken uppdrag att lösa, bland annat har Cybercom utmanat eleverna att komma på ett sätt att besöka Universeum utan att vara där fysiskt. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet på tävlingsdagen den 24 mars.

– Hanna har hjälpt oss mycket och det har även varit kul att höra hur hon tänkt när hon valt utbildning och inriktning, berättade en av eleverna.

Vad tyckte klass 8 från Frillesåsskolan om studiebesöket och Tripnet som företag? ”Coolt” och ”Komplicerat” var några av kommentarerna.

– Det var kul att få spela flipperspel och att prova Ulfs Google Glasses, var andra omdömen. Nyfikenhet och teknikglädje alltså, det gillar vi på Tripnet!

Precis när vi var klara med första klassen kom nästa och det blev ytterligare ett varv i datorhallar och på kontoret. Det var fantastiskt trevligt att träffa alla ungdomarna och lyssna på deras tankar. Den 24 mars är den stora tävlingsdagen på Universeum och då ska vi heja på Hanna och hennes åttondeklassare. Nu kör vi!

KN_Artikelförfattare

Katarina Näslund

Next Up är ett strategiskt initiativ från IT&Telekomföretagen. Läs mer om initiativet på nextup.se

Hör gärna av dig!

Telefonnummer, e-postadresser och kartor.

Våra senaste artiklar

Säkerhet – ett samarbete

Vad innebär egentligen säkerhet? Det funderade U...

Att förebygga en katastrof

Vi ser att de Tabletop-övningar vi gjort på Trip...

Hans Werner trendspanar inför året 2025

Hur kommer det egentligen att bli med Donald Trump...