Ovälkomna besökare
Den fysiska säkerheten har alltid haft högsta prioritet på Tripnet. Lokalerna är förstås högt inbrottsklassade, försedda med säkra larm, passage och har videoövervakning. Men – trots att IT-säkerheten var hög redan från start, har lokalerna ändå fått ovälkommet besök vid ett tillfälle. Inbrottet har satt sin prägel och är till viss del det som ligger till grund för det säkerhetsfokus som finns än idag.
Flådiga lokaler på Gårda
När Tripnet startade var det som ett kul projekt. Den första kontorslokalen (om man inte räknar Ulfs mormors bottenvåning) var ett rum på 10 kvm på Åvägen 6 i Gårda, Göteborg, alltså ett stenkast från det nuvarande kontoret. Detta rum kom att kallas för ”Centralen”. Martin marknadsförde Tripnet på olika BBS:er och genom att dela ut gratis abonnemang till vänner och gamla lärare, som på så sätt blev goda ambassadörer.
Den 2 mars 1995 ringde en överlycklig Martin till Ulf och förkunnade att han sålt sitt första abonnemang. Det var gymnasiekompisen Peter Janson som betalade 100 kr för en prova på-månad.
Osmarta inbrottstjuvar
Ganska snabbt blev lokalerna för små och utökades med ett par arbets- och mötesrum samt ett sovloft med entré och kontor. Att kunna övernatta på kontoret var inte bara en möjlighet att kunna ha nära till jobbet, utan skulle visa sig innebära en extra säkerhetsaspekt. Killarna hade bra koll på IT-säkerhet och fysiskt hade de förstärkt dörrar och installerat säkra lås. Trots det bröt sig tjuvar in i lokalerna en vårnatt 1996. De fick med sig Minox, en newsserver med en enormt stor lagringyta. Det var de största diskarna leverantören Captech hade kunnat få tag på: 3 stycken om 1,27 Gb vardera, vilket gav en total lagringsysta på svindlande 3,8 Gb. Idag mäter Tripnet diskyta i PB – PetaByte, som är en miljon gånger mer. Hur mycket 3,8 Gb är idag kan du få en känsla för om du tittar på inställningarna i din smartphone.
Det var dock inte de smartaste tjuvarna som hälsade på. Dörren till datorrummet var rejält förstärkt och försedd med riktigt bra lås, så det måste ha tagit dem en bra stund att forcera dörren, medan de omgivande 16-millimeters gipsväggarna var helt utan åverkan …
Belöning som står sig
Ekonomiskt var det ingen katastrof och det mesta täcktes av försäkringen. Känslomässigt var det desto tråkigare och där och då beslöt grundarna att göra allt för att inte låta det inträffa igen. En belöning på 10 000 kr utfästes till den som kunde hjälpa till att klara ut brottet. Den utfästelsen kvarstår än idag.
Captech ställde snabbt upp med en ny server och redan samma eftermiddag var systemen återställda. Tripnet var tidvis en av Captechs största kunder, då nivån på både pris och service var väldigt bra. Kan det ha att göra med att Ulf vid denna tid jobbade som säljare på Captech dagtid och övrig tid med Tripnet?
Ledde fram till höjd beredskap
Inbrottet ledde fram till en del funderingar kring säkerheten. Ett nytt hyresavtal hade just tecknats på Åvägen 40 och flytten var planerad tre månader senare. Den nya lokalen hade 400 mm gjuten betong i ytterväggarna runt datorhallen och det kompletterades med inbrottsdörrar, galler och stålplåt i övriga väggar. Sedan dess har ingen obehörig lyckats ta sig in i lokalerna. Några brytmärken har funnits men även de relativt lågt klassade ytterdörrarna har faktiskt stått pall.
Med tre månader kvar till flytt var ingen särskilt intresserad av att göra större investeringar men någon form av säkerhetsåtgärd var ändå tvungen att vidtas. Nu kom sovloftet väl till pass och en kofot bredvid sängen höjde åtminstone känslan av säkerhet ytterligare ett snäpp. Ett enklare larm installerades också, mest som skrämseleffekt. Det var några brandlarmsringklockor som Ulf fått tag på, av samma modell som används på bildäck på Tysklandsfärjan.
Ett ”nödigt” möte i natten
Killarna turades om att sova på kontoret och hyresvärden hjälpte till med extra bevakning – något som Martin skulle bli varse en sen kväll då han var på väg till toaletten som låg i korridoren utanför och delades med övriga hyresgäster.
”När jag slet upp dörren stod där en uniformerad väktare med hund. Det var nära att jag behövde byta byxor efteråt.” berättar Martin.
Efter den incidenten installerades ett videoövervakningssystem, så att det gick att se vad som fanns utanför entrédörren. Detta har blivit standard, då det ju är dumt att öppna en dörr utan att veta vad som finns på andra sidan.
Minnen från Mikael Karlsson