Tripnet – The story: Eller hur det började

A Question of Time

Sommaren 1986 var axelvaddarna gigantiska, ski-pantsen populära och Solstollarna ansågs vara tv-underhållning. Depeche Mode härjade på topplistorna tillsammans med Pet Shop Boys och Top Gun var filmen alla skulle se. Vi minns nog, men för oss på Tripnet hände det viktigare saker i slutet av den sommaren – det var nämligen då den allra första gnistan till vårt företag tändes.

Nördarna möts

Scan_24

I ett klassrum på Katrinelundsgymnasiet möttes Ulf Persson och Martin Dohmen och blev kompisar genom ett stort intresse för elektronik och datorer. Tillsammans med de nyfunna vännerna Daniel Ryde och Mikael Karlsson kunde de snart mer än somliga av sina lärare och det som från början var en nördig hobby växte fort ur pojkrummen. Det var dags att skaffa en egen lokal. Gänget slog direkt på stort och hyrde åtta kvadratmeter i bottenvåningen hos Ulfs mormor på Hindås för sin verksamhet. Här startade Persson och Dohmen BBS, föregångaren till det som så småningom skulle bli Tripnet.

Ytan utnyttjades effektivt och i lokalen fanns 22 datorer, från Commodore PET och C64 till PC. Inbrottslarm och passagesystem byggde Ulf själv, baserat på en VIC 20. Här kunde man vara precis så nördig som behövdes och det fanns alltid plats för nya elektronik- och datorprojekt. Elektronisk kommunikation blev snabbt ett stort intresse, först genom modemuppkoppling via BBS och det världsomspännande Fidonet, sedan Internet.

Nio modem och IKEA-hyllan Ivar.

1995 startades Tripnet på Åvägen 6 på Gårda. Nu bredde vi ut oss rejält. Den nya lokalen var på hela tio kvadratmeter som snart utökades med betydligt fler rum. Därefter följde en flytt till Focushuset. Eftersom Internet var nytt och mer komplicerat än idag bjöd vi in till surfkvällar varje onsdag. Martins syster Sofia, som gick en konditorsutbildning, bakade tårtor och Daniel Jonsson på Captech ställde upp och lånade oss några surfdatorer. Flera av de som blev kunder då, är fortfarande med oss idag.

Även om somliga trodde att Internet bara var en fluga, fanns det andra som snabbt insåg vart utvecklingen var på väg. Efter bara två år hade Tripnet en rikstäckande modempool och var, efter de tre stora telejättarna, det fjärde företaget i Sverige som var rikstäckande på modem och ISDN. Nu stod det 150 modem i Ivar-hyllan och ännu fler digitala modem i vår ACC Tigris (Chassibaserad ISDN Gateway med modemkort) och Microcomm ISPort (Chassibaserade K56-Flex modem). När alltfler märkte att nätet kunde användas till mer än att skicka meddelanden och planlöst surfande växte behovet av säker drift och tekniskt underhåll. År 2000 byggde Tripnet upp sin första riktiga kunddatorhall och bytte, i takt med tiden, fokus från webbhotell och Internettjänster till helhetslösningar och drift av globala webbportaler och affärskritiska IT-system.

Flugan som överlevde sommaren

Dagens verksamhet på Tripnet kan verka långt ifrån det som skedde hos mormor i mitten av 80-talet, men grunden är densamma. Alla på Tripnet är fortfarande lika nördigt intresserade av ny teknik, lika entusiastiska inför nya landvinningar och lika envist övertygade om att allt går att lösa. Vi är övertygade om att långsiktighet och långa relationer har gjort oss till det företag vi är idag. Vi är måna om att både behålla de relationer vi har och att bygga nya. Och vi bjuder fortfarande gärna våra kunder på tårta.

Fortsätt läsa Tripnet – The story: Varför skruvar Ulf isär saker?

© 1995-2019 Tripnet AB, ansvarig utgivare Ulf Persson | Information om cookies | Personuppgiftspolicy