Tripnet – The story: En dag på slottet

En bal på slottet

I oktober 2013 reste Ulf och jag till Stockholm för att på kungliga slottet ta emot utmärkelsen ”Årets Blommande Företag”. Det är den bästa utmärkelse vi någonsin fått. Majblommans värderingar stämmer väldigt väl överens med våra egna och därför har vi sedan många år tillbaka valt att bistå dem, bland annat med serverutrymme. Men framförallt har vi jobbat mycket med att försöka lyfta fram Majblommans viktiga arbete och uppmuntra kunder, leverantörer och andra samarbetspartners att bidra. Som även är fallet med de andra organisationer vi gynnar har vi velat göra mer av sponsorskapet och sprida budskapet till alla vi känner. Det är detta engagemang som jag tror gjorde att vi fick utmärkelsen.

bf_sticker_2013_HI-RES

Årets Blommande företag kan man bli om man stöder barnens insamling och det är extra roligt att vi som är ett så pass litet företag blev utvalt. Utmärkelsen delas ut av Majblommans högsta beskyddare, Drottning Silvia, vid Majblommans traditionella ceremoni på Stockholms Slott. Där och då delas även ut diplom till den skolklass som lyckats sälja flest majblommor samt stipendier till forskare som gjort betydande insatser för att förbättra barns villkor.

En mycket väl bevarad hemlighet

Att vi blivit Årets Blommande Företag var en väl bevarad hemlighet, Ulf och jag var de enda på Tripnet som visste om det. Vi tog flyget upp tidigt på morgonen – det var ju inte läge att komma försent när man skulle träffa drottningen – så vi hade några timmar tillgodo och hann besöka Fotografiska museet innan. Därifrån tog vi taxi till slottet. Taxichauffören var inte helt säker på var han skulle släppa av oss men körde in på Borggården och sa att det säkert gick bra om man hade ett avtalat besök med drottningen. När vi anmält oss hos vakten möttes vi av Majblommans generalsekreterare Lena Holm, som försåg oss med majblommor. Ulf och jag hade givetvis redan prytt våra kavajslag – men vi kompletterade. Vi hälsade på forskarna som var där för att ta emot stipendium och fick veta var vi skulle sitta och hur drottningen skulle tilltalas. Därefter kom dagens huvudpersoner: barnen från skolklassen som vunnit insamlingstävlingen. Det märktes att detta var ett stort ögonblick för dem, även om många hade svårt att stå still. Jag minns särskilt en kille, som hade väldiga problem, han var för övrigt inte helt olik mig själv i den åldern – jag hade också väldigt svårt att stå still några längre stunder.

Ett viktigt arbete

Lena från Majblommans riksförbund hälsade alla välkomna och sedan fick var och en nöjet att hälsa på H M Drottning Silvia. Det är alltid lite speciellt att träffa kungligheter och hur var det nu man skulle säga: ”Ers Majestät” eller ”Ers Kungliga Höghet”? Såhär i efterhand minns jag inte vad jag sa, men det hela kändes ganska högtidligt.

Efter att hälsningen var avklarad (vi behövde ju bara hälsa på en person, medan drottningen fick ta 50-60 personer i hand innan hon var klar) satte vi oss i åhörarsalen och generalsekreterare Lena Holm inledde med att berätta om Majblommans verksamhet och årets insamling. Det är ett viktigt jobb de gör. Innan vi på Tripnet blev sponsorer hade jag inte riktigt koll på vad det faktiskt innebär. Jag visste att det var för en bra sak men hade glömt att pengarna går till att hjälpa barn här i Sverige, som växer upp under tuffa ekonomiska förutsättningar. Jag gillar att de jobbar mycket lokalt och att både insamling och utdelning sker lokalt via de olika föreningarna. Barnen som hjälper till att samla in pengar genom försäljningen får kanske upp ögonen för att det finns barn i deras omgivning, som får glädje av deras insats.

Barnen – dagens hedersgäster

Diplom delades ut till barnen. Därefter presenterades de tre forskningsprojekt, som tilldelats Majblommans stipendium och diplom delades ut till forskarna. Eftersom barnen var dagens hedersgäster var föredragen riktade till dem, vilket jag tyckte var väldigt tacksamt – det var lätt att förstå vad de kommit fram till och vad forskningen betyder. En av forskarna hade undersökt vilka faktorer som var mest avgörande för barns självbild. Det gjorde ett starkt intryck på mig.

PR131010_1
Sedan var det vår tur att få vårt diplom av drottningen. Efter det berättade Ulf kort om Tripnet och varför vi tycker att Majblommans verksamhet är så viktig att stödja. Sedan var det dags för fotografering tillsammans med drottningen. Bilden är ett fint minne och min fru och jag brukar skoja om att vi borde skicka bilden till hennes mamma i Thailand, där kungligheter är extremt högaktade och vår drottning nästan är lika känd som det thailändska kungahuset.

När ceremonin på slottet var över promenerade vi till Gamla Stan och åt middag tillsammans – vi, barnen och deras lärare, forskarna och Majblommans riksförbund. Eftersom det var barnen som stod i centrum var menyn given: spagetti med köttfärssås – och fri läsk. Vilken succé! Det var riktigt gott och vi hade en trevlig middag med intressanta samtal. Lena från Majblomman berättade om att många barn inte har råd med glasögon, något jag själv kan relatera till. Eftersom jag själv behövde glasögon i tidig ålder (fast jag egentligen helst hade sluppit), vet jag hur jobbigt det är att inte se ordentligt. Tänk att inte kunna se, för att man inte har råd. Jag minns också att vi pratade om ”frivilliga” avgifter i skolan, som att man till exempel förväntas ta med pengar vid utflykter, vilket inte alla har möjlighet till. Det är ett problem, då vissa barn hellre stannar hemma än erkänner att familjen inte har råd.

Meningsfullt och helt i linje med våra värderingar

Att stötta Majblomman känns självklart för oss på Tripnet. Det är till stor del Ulfs och mina värderingar som format bolaget och vi har anställt personer som delar dessa. Hos vår personal finns därför ett stort engagemang och en vilja att hjälpa, som jag tror har varit bidragande till framgången i det här sponsorskapet. Till exempel anordnade vi i julas en intern auktion där vinsten gick till Majblomman. Engagemanget märks också i att våra medarbetare gärna lägger några timmar extra på Majblomman och de andra verksamheter vi sponsrar, som Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Mama Zebra och idrottsrörelsen.

Vi vill ha en öppen, ärlig och rakryggad organisation och det har vi lyckats med. Egenskaper som också är kännetecknande för Majblomman. Nu har den dessutom fått en personlig betydelse för oss och därför tror jag att de blir en livslång partner till Tripnet. Dagen på slottet blev ett fint minne, som jag kommer att bära med mig hela livet.

Minnen från Martin Dohmen

Fortsätt läsa Tripnet – The story: Säkerhet

© 1995-2019 Tripnet AB, ansvarig utgivare Ulf Persson | Information om cookies | Personuppgiftspolicy